Informasjon om forurensning ved Varden leir

Kommunen har avdekket forhøyede nivåer av tungmetaller i vann og jord nær Håkonkastet og Varden leir, som stammer fra de nedlagte skytebanene. Som et føre-var-tiltak oppfordres innbyggere til å følge våre anbefalinger for bruk av området.

Det er påvist avrenning av tungmetaller fra de nedlagte skytebanene ved Håkonkastet/Varden leir. Stikkprøver av vann og sediment fra bekken som renner fra Håkonkastet viser forhøyede nivåer av tungmetaller. Jordprøver har også avdekket høye verdier av spesielt bly i øvre jord- og torvlag. Som et føre-var-tiltak anbefaler kommunen følgende innenfor det avgrensede området (se kartutsnitt):

  • Unngå å drikke vann fra bekker, tjern eller andre vannforekomster i området. Dette gjelder også for hunder og andre kjæledyr.
  • Unngå å plukke bær, sopp eller andre planter som skal brukes til mat innenfor det avgrensede området.
  • Ikke spis fisk fanget i Flaskebekktjern.
  • Ikke bruk vann fra Flaskebekktjern til å vanne spiselige hageplanter.
  • Ingen bør drikke vann hvis de har borevann i det utsatte området. Brønnvann kan være utsatt, og særlig grunne brønner og/eller dårlig sikrede brønner. De som benytter private drikkevannsbrønner bør generelt sett jevnlig ta prøver av vannet. Her finner du informasjon om dette og om hvordan du bestiller prøvetaking.

 
Vi vil snarlig sette opp skilter som informerer om disse rådene.

Forurensingen påvirker ikke kommunens drikkevann. Området ligger ikke i nedslagsfeltet til Bleksli-/Bråtetjern, som er råvannskilden til Bleksli vannverk. 

Kartlegging av forurensning for å sikre riktige tiltak

Det er statsforvalteren som er ansvarlig forurensningsmyndighet for nedlagte skytebaner. Kommunen og Statsforvalteren samarbeider fra før om et restaureringsprosjekt for myra ved Flaskebekktjern, som vil redusere avrenning av tungmetaller fra området. Kostnadene dekkes av Miljødirektoratet. Restaureringen er midlertidig satt på pause for å få bedre oversikt over forurensningssituasjonen.

Vi vurderer nå behovet for ytterligere rensetiltak nedstrøms myra, ettersom de nyeste prøvene viser at forurensningen fra tidligere skytebaner har spredt seg til nærliggende bekker og terreng. Dette har kommunen bedt om midler til i budsjettforslaget.

Forurensningen skyldes langvarig bruk av skytebanene av både militære styrker og andre aktører, men det er kommunen som er grunneier. Dette gjør det krevende å peke ut én ansvarlig for oppryddingskostnadene. De totale kostnadene for nedstrøms tiltak anslås i kommunens budsjettforslag til rundt 2,5 millioner kroner, hvor kommunen kan måtte dekke mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner. Kommunen jobber nå med kunnskapsgrunnlaget som trengs for å kunne søke tilskuddsmidler. 

 Mens vi jobber videre med tiltak for å sikre miljøet, oppfordrer vi innbyggere til å følge anbefalingene for bruk av området.

Kartutsnitt - Klikk for stort bildeDette området kan være påvirket av forurensingen NK