Renèe, Henrik, Jannike og Nina stortrives på Nesoddtangen gård og ønsker flere deltakere velkommen på kurs og aktiviteter
NK
-Enten du er sykemeldt, utbrent, ensom, uføretrygdet eller strever med psykisk helse eller rus, er du uansett varmt velkommen, sier aktivitetskoordinator Jannike Riege Robinson
Jannike er utdannet ergoterapeut og har lang erfaring med å hjelpe mennesker.
– Det som motiverer meg mest, er muligheten til å være kreativ og jobbe med faglig utvikling sammen med både gode kolleger og deltagere. Det er fantastisk å se at kursene på Recoveryskolen dekker et behov og at vi faktisk gjør en forskjell for folk, sier hun.
Henrik og Reneé bruker egne erfaringer for å hjelpe andre
Henrik og Renèe bruker sine egne erfaringer til å hjelpe andre.
Nesodden kommune
Henrik og Renèe er begge erfaringskonsulenter. En erfaringskonsulent er en person som bruker egne erfaringer med psykisk helse eller rusmisbruk for å støtte og veilede andre i lignende situasjoner. Erfaringskonsulentenes perspektiver utfyller fagkompetansen, og gir verdifull innsikt i brukerenes behov og recovery-prosesser.
– Det er utrolig viktig å ha erfaringskonsulenter med på laget, sier Jannike. De bidrar med verdifull kunnskap i det tverrfaglige teamet. At de har erfaringer som folk kan kjenne seg igjen i, gjør at de bygger gode relasjoner. Det skaper også en spesiell åpenhet i kursene våre, der erfaringsutveksling er en stor del av innholdet.
Både Henrik og Renèe trives på gården og setter pris på å bidra til det det varierte programmet.
– Noen kommer for mindfulness og kreativitet, mens andre kommer for trening, forteller Renèe.
Hver åpningsdag kl. 12 serveres det varm lunsj på gården – og denne onsdagen står nydelige fiskekaker med ovnsbakte rotgrønnsaker på menyen. Måltidene tilberedes i fellesskap av ansatte og frivillige. Noen av de frivillige har en lidenskap for matlaging, mens andre deltar for å lære og utvikle nye ferdigheter.
Hver torsdag serveres det italiensk pizza stekt i steinovn på gårdsplassen. Nå som våren kommer er det mulig å nyte maten under åpen himmel også.
Nesodden kommune
– Vi tør å eksperimentere og lærer folk å føle seg trygge på kjøkkenet. Det er mye morsommere enn å følge oppskrifter til punkt og prikke, sier Henrik.
Gården tilbyr også matlagingskurset Matglede, hvor målet er å gjenoppdage gleden ved å lage mat sammen i trygge og kreative omgivelser.
– Tidligere fikk de hjelp av en ernæringsfysiolog, men basert på tilbakemeldinger og ønsker er kurset nå mer fritt og kreativt, forteller Jannike.
Hun legger til at brukerne ikke er ikke så opptatt av aminosyrer og proteiner, men at de synes det er gøy å eksperimentere med krydder og gode smaker.
Recovery-skole og møteplass for pårørende
Recovery handler om å leve et meningsfullt liv, selv om man har ulike utfordringer. Gjennom refleksjon og utforsking kan deltakerne i recovery-skolen på Nesoddtangen gård bli bedre kjent med seg selv og finne ut hva et godt liv betyr for akkurat dem.
– Samskapingen med brukerne er viktig for oss. Kurset har utviklet seg basert på brukernes ønsker og tilbakemeldinger, forteller Henrik.
Recovery-skoler ble opprinnelig utviklet i Storbritannia og bygger på prinsipper fra voksenpedagogikk, der deltakerne ser på seg selv som studenter, og ikke pasienter. Nesoddtangen gård Recoveryskole er en del av Nettverket for Recoveryskoler i Norge.
-Vi er ingen tradisjonell skole, presiserer Jannike, og forteller at hensikten med kurset er å gi deltagere rom til å bli kjent med seg selv og finne tilbake til sine ressurser.
-Derfor er mottoet for tilbudet «forsker i eget liv», forteller hun.
Jannike forteller at de er opptatt av å skape trygghet og tilhørighet i de ulike gruppetilbudene. De ansatte på gården opplever at det er mye større sjanse for at folk fullfører et kurs når de føler seg som en del av gruppa.
Alle aktiviteter på recoveryskolen er kursbaserte, med vekt på erfaringsutveksling og refleksjon. Det vil si at deltakerne i utgangspunktet forplikter seg til å møte opp ukentlig.
– De aller fleste som begynner på kurs på Recoveryskolen, fullfører.
Avdelingsleder for forebyggende og oppsøkende tjenester, Hakan Ucarli forteller at gården også har et tilbud som ivaretar de pårørende.
- Samtalene i pårørendegruppa kan gi fellesskap og bidra med verktøy for å bedre mestre den situasjonen man som pårørende står i.
Møteplassen for pårørende er den andre onsdagen i måneden på kveldstid. Gruppa ledes av ansatte fra Nesoddtangen gård og ambulerende rusteam.
Populært med akupunktur
På onsdager bidrar også miljøarbeideren Nina med gratis NADA-akupunktur til de av gjestene som ønsker det. Etter mange år med rusavhengighet har hun vært rusfri i over 15 år og er i dag sertifisert i NADA-protokollen.
NADA er en trygg metode som brukes over hele verden for å redusere stress, bedre søvn, øke indre ro og støtte kroppen i krevende perioder. Metoden ble utviklet i USA på 70-tallet for å hjelpe personer med rusavhengighet og abstinenser. Under behandlingen settes fem tynne nåler i bestemte punkter i øret for å dempe stress i kroppen.
Jeg prøvde for første gang forrige uke og følte meg så utrolig mye bedre, forteller en besøkende. -Jeg var mindre stresset og bekymret, og sov veldig godt.
NADA er et kjent akupunktur-program som brukes som et supplement til rusbehandling på flere norske sykehus og behandlingsinstitusjoner. Mange forteller om opplevelse av økt ro, bedre søvn og mindre uro.
Nesodden kommune