Store miljøutfordringer under vann – 93 båtvrak er hentet opp fra fjorden

Tusenvis av båter ligger og forurenser fjorden vår.  Nå ber Nesodden kommune regjeringen om å få på plass et obligatorisk småbåtregister og en returordning.

Forrige uke ble vrakbåt nummer 93 fjernet og destruert fra Nesodden kommune. Noe som samlet sett tilsvarer rett i underkant av 60 tonn mindre glassfiber, plast og miljøgifter i Oslofjorden. Båtvrakene på havbunnen lekker plast, olje og miljøgifter rett ut i Oslofjorden. Det skader livet i fjorden og representerer en alvorlig trussel for både fisk, sjøfugl og andre marine arter, sier miljørådgiver Martin Moi Stener.

– Gamle plastbåter som dumpes i fjorden representerer en betydelig miljøtrussel. Når vrakene løser seg opp, frigjøres farlige plastpartikler som utgjør en direkte trussel for livet i havet, både for fisk, sjøfugl og andre marine arter. I tillegg kan disse plastrestene potensielt også påvirke vår egen helse, sier ordfører Cathrine Kjenner Forsland.

En stor belastning for fellesskapet

To smilende mennesker med hjelp på en brygge - Klikk for stort bilde

Kostnadene ved å finne, heve og fjerne vrakbåtene er svært høye. I dag faller disse utgiftene på fellesskapet, gjennom kommunen og statlige midler.

– Løsningen er et obligatorisk småbåtregister og en bærekraftig returordning, fortsetter Forsland. – Folk er villige til å betale for å ta ansvar, og et register vil gjøre det enklere å finne eierne og holde dem ansvarlige.

Livsviktig for nødetatene

Et småbåtregister vil ikke bare være viktig for miljøet – det vil også være avgjørende for nødetatene.

– Å raskt kunne identifisere eier av en båt i en situasjon som kan fremstå som nød på havet, er avgjørende viktig. Et småbåtregister gjør det mulig å raskt finne båteieren i en nødsituasjon. Dette kan være avgjørende for å effektivt koordinere redningsaksjoner og redusere responstiden, noe som kan redde liv på sjøen, understreker ordfører Forsland.

Politiet var derfor til stede ved hevingen for å undersøke om det kunne være mistanke om forlis eller miljøkriminalitet knyttet til båten.

Samarbeid for en renere fjord

Hevingen av båtvraket var et samarbeid mellom Nesodden kommune, Kambo Marina, politiet, Oslofjorden friluftsråd og Marinreparatørene.

– Sammen med våre samarbeidspartnere jobber vi for å rydde opp og beskytte Oslofjorden for framtidige generasjoner, sier ordfører Cathrine Kjenner Forsland.

Heisekran henter opp noe fra fjorden. Kvinne med hjelm og ryggen til. - Klikk for stort bildeSnart er 100 båtvrak hentet opp fra fjorden