Sebastian er en del av arbeidsmarkedsteamet på NAV og har spesielt ansvar for unge arbeidssøkere. Hverdagen hans handler om å følge opp ungdom, ha dialog med arbeidsgivere og legge til rette for arbeidstrening, praksisplasser og ordninger som lønnstilskudd. Alt for å gjøre overgangen til arbeidslivet enklere og tryggere både for de unge og for arbeidsgiverne.
Store forskjeller, felles utfordringer
De unge som kommer til NAV, har svært ulike bakgrunner. Noen har høy utdanning, mens andre kanskje ikke har fullført grunnskolen. Mange møter utfordringer med å komme inn i arbeidslivet – enten på grunn av krav om erfaring, høyt tempo i ansettelsesprosesser, eller rett og slett mangel på jobber i nærområdet.
– På Nesodden er det litt begrenset med lokale muligheter, så mange må pendle til Oslo.
I hovedstaden finnes det mange jobber, men reiseveien kan kan kanskje være en utfordring for de som står litt ustøtt fra før. Derfor er NAV Nesodden glade for å ha gode samarbeidsordninger med det lokale næringslivet.
For å gjøre inngangen til arbeidslivet mindre skummel, tilbyr NAV ulike støtteordninger. Blant annet kan arbeidsgivere få økonomisk støtte for å ta inn unge arbeidssøkere på praksis eller i stillinger med lønnstilskudd. Dette gjør det lettere for arbeidsgivere å gi noen en sjanse, og gir ungdom mulighet til å bygge erfaring og mestring.
– Vi ser at det å komme i gang, selv i små steg, gjør en stor forskjell. Det handler om å få kjenne på mestring, tilhørighet og utvikling, sier Sebastian.
Jobbverksted hver torsdag kl. 12:00 – 13:00
Hver torsdag holder Sebastian en uformell samling for unge på NAV-kontoret på Tangen Senter. Der møtes de rundt bordet for å snakke om jobb, dele erfaringer og få råd. Det er lav terskel for å delta, og samtalene er både trygge og ærlige.
– Mange føler seg alene i jobbsøkingen. Her får de erfare at de ikke er det, og at det er lov å både tvile og prøve, sier han.
NAV som møteplass og brobygger
Gjennom uka tilbyr NAV også individuell oppfølging, veiledning og samtaler. Sebastian og kollegene samarbeider med både lokale virksomheter og eksterne aktører for å finne gode løsninger. Noen ganger tar arbeidsgivere direkte kontakt med NAV for å finne kandidater – uten å lyse ut stillingene offentlig.
– Det er en tillitserklæring når arbeidsgivere ringer oss direkte. Da vet de at vi kan formidle gode kandidater, sier Sebastian.
Sebastian har jobbet med ungdom og arbeid i snart tre år, og det er nettopp menneskemøtene som motiverer ham.
– Mange unge er motiverte og åpne for hjelp. Det er utrolig meningsfylt å få være med å gjøre en forskjell i deres liv – og se hva som kan skje når noen får en sjanse, sier han.
Avtaler NAV kan inngå med arbeidsgivere: arbeidstrening, lønnstilskudd og mentorordning
NAV har mulighet til å tilby tiltaket arbeidstrening. Gjennom dette tiltaket mottar kandidaten tiltakspenger fra NAV. Arbeidsgiver behøver dermed ikke å betale lønn. Dette tiltaket varer i én måned. Deretter kan NAV tilby lønnstilskudd og mentorordning til arbeidsgiveren for å dekke bedriftens tapte inntekt i forbindelse med opplæring. NAV kan tilby lønnstilskudd med 40% eller 60% refusjon i 3 til 6 måneder. Mentorordningen varer i 3 måneder og fungerer som en timelønn for personen som blir kandidatens mentor i bedriften. Ordningen gjelder for det antall timer som er avtalt for mentoroppgaven. Hvis en arbeidsgiver er interessert i en slik avtale, kan kandidaten ta kontakt med NAV. Da tar NAV forhandlingen med arbeidsgiver og kan opprette en digital avtale.
https://www.nav.no/midlertidig-lonnstilskudd
https://www.nav.no/arbeidstrening
https://www.nav.no/mentor
Sebastian gleder seg til å hjelpe unge jobbsøkere hver torsdag.
NK