Kommunen håper at regjeringens tiltak vil gjøre det enklere for politiet å gjennomføre sanksjoner ved behov. Vi har gjort septiktømming gratis ved å etablere mottak for septik på Oksval og Steilene. Det finnes også et slikt anlegg på Fagerstrand, men dette er under utbedring. Kommunen er i dialog med Fagerstrand båtforening, som har bygd en ny molo. Dette gir kommunen mulighet til å flytte septikmottaket til en bedre plassering, noe som vil øke bruken. I tillegg er et nytt septikmottak under etablering på Spro i forbindelse med utbyggingen der.
Hvorfor forbud?
Den alvorlige situasjonen i Oslofjorden har store konsekvenser for dyre- og plantelivet. Fosfor og nitrogen fra avløp og jordbruk fører til mørkere vann, nedslamming av strandområder og algeoppblomstring. Flere bunnområder i både indre og ytre fjord har lave oksygennivåer. Torskebestanden er på et historisk lavt nivå, og tareskogen og ålegressengene er i tilbakegang. Disse områdene er kritiske oppvekstområder for blant annet torskeyngel. Denne situasjonen påvirker ikke bare livet i fjorden, men også opplevelsen for badende, båtbrukere og friluftsentusiaster.
Hva betyr forbudet?
- Fra 1. juli 2024 kan ingen fritidsbåter slippe ut kloakk i Oslofjorden, med unntak av enkelte vernede og fredete båter.
- Det finnes allerede 43 mottaksanlegg for fritidsbåter rundt fjorden som kan benyttes som alternativ til å tømme kloakk i sjøen.
- Kommunene og havneansvarlige sørger for et tilstrekkelig tilbud av mottaksanlegg, og flere er under bygging.
Kloakforurensingens konsekvenser
Klima- og miljødepartementet sendte i vinter ut et forslag til forskrift om å forby utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden ut på høring. Forbudet er nå vedtatt og trer i kraft fra 1. juli 2024. Regjeringen håper at dette tiltaket vil bidra til en friskere fjord, til glede for alle som bruker sommeren i og på vannet.
Fosfor og nitrogen slippes ut i fjorden fra avløp og jordbruk, og styrtregn og store nedbørsmengder fører økte mengder partikler og brune humusstoffer ut i de store elvene som renner til Ytre Oslofjord. Resultatet er mørkere vann, nedslamming av strandområder og algeoppblomstring. Flere av bunnområdene både i indre og ytre fjord har lave konsentrasjoner av oksygen. Torskebestanden er på et historisk lavt nivå, og tareskogen og ålegressengene, som er oppvekstområder for blant annet torskeyngel, er i flere områder i tilbakegang. Opplevelsen for badende, båtbrukere og andre som driver friluftsliv, forringes.