Rask fødsel? Derfor er det viktig å planlegge – særlig på Nesodden

Hvordan håndterer man en fødsel som skjer før kvinnen rekker frem til sykehuset? På Nesodden er dette en reell problemstilling, særlig for flergangsfødende som ofte har raskt forløp. Under en fagdag med Nesodden legevakt og jordmortjenesten fikk leger, sykepleiere og paramedisinsk personell styrket sin kompetanse på akutte fødsler.

Smilende kvinne med babydukke - Klikk for stort bildeJordmor Lisbet Pettersen underviste om fødselsforløpet på fagdagen. Hun har lang erfaring både fra sykehus og jordmortjenesten på helsestasjone. Hun anbefaker alle gravide kvinner å komme til helsestasjonen for å planlegge for trygge fødsler.

– Det er helt avgjørende at vi er trygge og vet hva vi skal gjøre dersom en fødsel skjer raskt og uventet, sier kommunens erfarne jordmor Lisbet Mulder Pettersen, som underviste legevaktens ansatte under fagdagen.

På Nesodden hender det fra tid til annen at kvinner ikke rekker frem til sykehuset i tide – særlig flergangsfødende, som ofte har raskere forløp. Fagdagen hadde som mål å gjøre ansatte på legevakten enda bedre forberedt på slike situasjoner.

Det viktige samarbeidet mellom fødselshjelper og fødekvinnen

Legevaktens personell fikk dypere kunnskap om fødselens fire faser, og hvordan de som helsepersonell best kan støtte fødekvinnen i ulike scenarier. Den erfarne jordmoren delte mange konkrete og viktige råd for akutte fødselssituasjoner:

– Det viktigste er å støtte kvinnen og samarbeide godt med henne. Når det nærmer seg utdrivning, skal hun trykke på riene. Ved kroning kan hun bruke «hundepust» for å unngå rifter, og klipp gjøres bare dersom man blir bekymret for barnet, forklarte Lisbeth.

To smilende kvinner i sykepleierskjorter - Klikk for stort bildeSykepleier med fagansvar, Jowita og medarbeider Greta fulgte nøye med på undervisningen.

-Vi som helsepersonell vil gjerne støtte utpressingen og kontrollere farten på fødselen. Det er veldig viktig for å unngå skader.

Legevakten samarbeider tett med spesialisthelsetjenesten. Når fødslene skjer før kvinnen rekker frem til sykehus, foregår legevaktens assistanse ofte i veiledende dialog med jordmor eller fødselslege over telefonen.

– Det er veldig nyttig å få denne undervisningen fra jordmortjenesten. Vi har ikke opplevd å bli kalt ut til fødsel enda, men det er vel bare spørsmål om tid og da er det godt å være forberedt, sier Jowita og Greta, som jobber på legevakten.

En som har vært med på fødsel utenfor sykehus er deres kollega, Mats.

- Jeg opplever at legevaktslegene har hatt god kontroll, at fødekvinnene har blitt godt ivaretatt og betrygget av vår tilstedeværelse  

Jordmor Lisbet kan bekrefte at de som har fått hjelp av Nesodden Legevakt og lokalt stasjonert ambulanse på Nesodden, både har vært takknemlige og fornøyde.

Kvinne foran tavle og folk rundt et bord - Klikk for stort bildeLisbet Pettersen har lang erfaring som jordmor, både fra helsestasjonen og Ullevål sykehus. I mai underviste hun på legevaktens fagdag.

Tverrfaglig samarbeid for trygge akutte fødsler

Kommuneoverlege Liv Tangløkken Hagen og Legevaktslege Øystein Krüger deltok også på fagdagen. De løftet frem viktigheten av medisinsk kunnskap og samarbeid:

– De aller fleste fødsler går fint, men vi må alltid være forberedt på risiko. Det er derfor svært viktig at gravide har tett kontakt med helsevesenet gjennom hele svangerskapet, sier kommuneoverlege Liv Hagen.

Legevaktslege Øystein Krüger kan fortelle at legevaktslegene ved flere anledninger har blitt kalt ut for å assistere ved hjemmefødsler. Han minner om at legevaktarbeidet omfatter et bredt spekter av ulike type problemstillinger og at slike fagdager derfor er helt nødvendig.  

Legevakten er det første stedet du tar kontakt med ved akutt sykdom eller skade og de ansatte må være forberedt på alle tenkelige scenarier, også fødsler som plutselig skjer raskere enn antatt.

Stine Beate Dejgaard, Virksomhetsleder ved Nesodden Legevakt, påpeker viktigheten av en velfungerende akuttmedisinsk kjede for at hver situasjon skal håndteres raskt og effektivt, at ressursene brukes på best mulig måte, og at pasienten får best mulig behandling. Fagdager som denne legger til rette for relasjonsbygging, samhandling og tettere samarbeid – til det beste for våre pasienter.

Hvorfor ønsker noen kvinner å føde hjemme?

Fra Nesodden er det minst en times reisevei til nærmeste fødeavdeling – og for mange gravide vekker dette både uro omkring reisen og spørsmål om alternativer.

Under fagdagen forklarte jordmor Lisbeth hvordan kroppens hormonsystem spiller en avgjørende rolle under fødsel. Hormonet oxytocin, kjent som kjærlighetshormonet, fremmer rier og flyter best når kvinnen føler seg trygg og har tillit til dem rundt seg. Stress og uro kan utløse adrenalin, som hemmer riene.

Dette er en av flere årsaker til hvorfor enkelte vurderer planlagte hjemmefødsel, særlig i områder med lang vei til sykehus. - Ikke nødvendigvis fordi de ønsker å ta en risiko, men fordi tryggheten og roen hjemme, for noen, kan oppleves å gi en mer kontrollert fødselsopplevelse. I tillegg kan fødsler, særlig hos andregangsfødende, utvikle seg raskt. - Å risikere å føde i bilen på vei til sykehuset er en reell frykt.

-Flergangsfødende på Nesodden må planlegge forflytning til sykehuset annerledes enn førstegangsfødende. Dette er sykehusene klar over og tar dem gjerne imot tidlig i fødsel, forteller jordmor Lisbet Pettersen.

Smilende kommuneoverlege med kaffekopp. - Klikk for stort bildeKommuneoverlege Liv B.T. Hagen har selv født fire barn og fulgte interessert med under fagdagen. Hennes oppfordring er tydelig: -Alle gravide anbefales å kontakte fastlege eller jordmor for trygg oppfølging i svangerskapet av utdannet fagpersonell.

Jordmoren oppfordrer alle gravide til å komme til helsestasjonen for å forberede seg best mulig. 

Økende etterspørsel etter hjemmefødsler

Lisbet Pettersen forteller at det hvert år er rundt 170 fødsler på Nesodden., og at det av disse vanligvis er 1–2 planlagte hjemmefødsler med hjelp fra jordmor.  Det er omtrent det samme som i nabokommunene. Siden sommeren 2024 har antall hjemmefødsler økt nasjonalt. Pettersen forklarer dette med at det har blitt lettere å få tak i jordmødre som tilbyr denne typen fødselshjelp. På Nesodden har det siden da vært seks slike hjemmefødsler. Noen ganger blir planlagte hjemmefødsler flyttet til sykehus enten under svangerskapet eller mens fødselen pågår.

– Hjemmefødsel med jordmor er ikke en del av det offentlige tilbudet, selv om mange ønsker det. I flere andre europeiske land er dette en etablert del av fødselsomsorgen, forteller jordmor Lisbet.

Som alternativ velger noen å betale for jordmortjenester fra private aktører, men for mange er dette et økonomisk urealistisk alternativ. Noen få velger derfor å føde hjemme uten fagpersonell til stede – såkalte uassisterte hjemmefødsler, også omtalt som frifødsler. Det er ikke ulovlig med uassistert hjemmefødsel i Norge, men Helsedirektoratet fraråder det. Fødsler uten helsepersonell tilstede innebærer høyere risiko for både mor og barn.  Et spedbarns død har nylig ført til at debatten om uassisterte hjemmefødsler har blusset opp. 


Legevakten på Nesodden: – Sykehusfødsel er det tryggeste alternativet

Nesodden ligger en times kjøring fra nærmeste sykehus – i normal trafikk. Det er her den store risikoen ligger.

– Det mange kanskje ikke er klar over, er at det fra man ringer 113 til man faktisk er transportert med ambulanse og avlevert på sykehuset, ofte tar minimum to timer, forklarer Stine Beate Dejgaard, leder ved Nesodden legevakt.

Det er nemlig ikke stasjonert noen ambulanse med båretransport på Nesodden. I akutte situasjoner må slike ambulanser sendes fra omkringliggende stasjoner, og det er ikke alltid det finnes tilgjengelige ressurser i umiddelbar nærhet.

– På sykehuset er fødeavdelingen plassert rett ved både operasjonsstue og nyfødtintensiv, nettopp for å sikre beredskap ved akutte og tidskritiske komplikasjoner. Slike komplikasjoner kan oppstå selv etter et helt normalt svangerskapsforløp, understreker Dejgaard.

Hun påpeker at fødsel på sykehus derfor er det tryggeste alternativet, og råder alle gravide til tett oppfølging av fagkyndig personell – både gjennom svangerskapet og under fødselen.

Mann og kvinne i samtale - Klikk for stort bildeLegevakten er tydelige på at de anbefaler å planlegge godt for fødsel på sykehus, men i blant skjer dent tidligere og raskere enn planlagt. Da er det godt å være forberedt. Her er legevaktslege Øystein Krüger i samtale med jordmor Lisbet Pettersen under fagdagen.