Nesodden ønsker å samle nødetatene i nytt blålysssenter

I en tid der beredskap blir stadig viktigere, løfter Nesodden kommune fram en ny idé: et Blålyssenter der nødetatene samles under samme tak. Da kommunalminister Kjersti Stenseng besøkte Nesodden 27. mars, ble både hun og hennes politiske rådgiver engasjert av visjonen – og imponert over det solide arbeidet ved Nesodden legevakt.

To smilende damer - Klikk for stort bildeKjersti Stenseng var glad for å besøke Cathrine Kjenner Forsland og Nesodden legevakt. NK

I en tid der beredskap blir stadig viktigere, løfter Nesodden kommune fram en ny idé: et Blålyssenter der nødetatene samles under samme tak. Da kommunalminister Kjersti Stenseng besøkte Nesodden 27. mars, ble både hun og hennes politiske rådgiver engasjert av visjonen – og imponert over det solide arbeidet ved Nesodden legevakt. Ordfører Cathrine Kjenner Forsland i Nesodden kommune vil utforske muligheten for å etablere et blålyssenter, hvor politi, brann og legevakt samlokaliseres. I tillegg vurderer kommunen om det kan inkluderes et lager for sivilforsvar og tilfluktsrom. Planene er foreløpig på idestadiet. Likevel ble det et viktig tema under det nylige besøket fra statsråd Kjersti Stenseng og hennes politiske rådgiver. Idéen er forankret i eksisterende erfaringer. Nesodden har allerede vist at kommunen evner å utvikle og drifte kritiske beredskapstjenester på en effektiv, økonomisk og kvalitativ måte, først og fremst gjennom den lokale legevakten.

Legevakten – en suksesshistorie i kommunal regi

Tre damer i legevaktkooridor. En peker nedover gangen - Klikk for stort bildeStine Beate Dejgaard NK

Reetableringen av Nesodden legevakt i juli 2021 var et modig og enstemmig politisk vedtak, gjennomført midt under pandemien. I dag er legevakten en avgjørende del av kommunens helseberedskap – både for innbyggerne og som avlastning for helseforetak og ambulansepersonell i regionen. Kommunalminister Kjersti Stenseng og hennes politiske rådgiver Ole Andre Austevoll fikk en omvisning av leder for legevakten, Stine Beate Dejgaard. Legevakten på varden håndterer alt fra psykisk helse og vold til fødsler, akutte infeksjoner og alvorlige sykdomstilstander. Tjenesten er høyt verdsatt av befolkningen, omtales som velfungerende av samarbeidspartnere som AMK, Oslo universitetssykehus og Ahus, sier Stine Beate.

 

Har spart helsefortaket for 30 millioner i året

Den lokale legevakten på Nesodden har også gjort det markant bra på alle publikumsundersøkelser, og har en bemerkelsesverdig statistikk.

• 86% opplevde å bli tatt på alvor og opplevde seg riktig behandlet

• 90% Opplevde legevaktens personell som faglig dyktig

• 82% oppga at de ventet under 30 minutter på konsultasjon

• 50% svarte at hjelpen var bedre enn forventet

 – Vi ser betydelige gevinster på flere områder, forteller Stine Beate Deigaard. Grovt regnet har tiltaket spart helseforetaket for rundt 30 millioner kroner i året, som følge av færre ambulanseoppdrag og unngåtte sykehusinnleggelser.

Lederen for legevakten løfter også frem miljø- og klimagevinsten:

-Bare i 2024 er det spart nærmere 29 500 mil med bilkjøring – tilsvarende 87 tur-retur-reiser mellom Oslo og Paris, ved at over 7300 hendelser er håndtert lokalt.

Men kanskje viktigst av alt er det at folk får hjelp der de bor. Lokal tilstedeværelse gir raskere respons, større trygghet og bedre oppfølging – noe som er særlig viktig i et langstrakt og variert lokalsamfunn som vårt, sier hun.

Ordfører Cathrine Kjenner Forsland er stolt av veldrevne legevakten og mener at den dokumenterte effekten danner et solid grunnlag for å tenke videre.

– Nå spør vi oss: Kan erfaringene fra legevakten være utgangspunkt for et bredere beredskapsløft?

 

Blålyssenter for totalberedskap

Basert på erfaringene med legevakten ønsker ordføreren og kommunens eiendomsselskap Tangenten å løfte frem idéen om et mer helhetlig grep. Et Blålyssenter vil kunne samle nødetatene – brann, politi og helse – og sikre tettere samhandling, mer effektiv ressursbruk og styrket beredskap i både hverdag og krise.

Ordfører Cathrine Kjenner Forsland og Erik Adland fra Tangenten Eiendom, viste engasjert frem området og tankene for det nye blålyssenteret. De ser for seg at senteret kan romme sivilforsvarslager og tilfluktsrom, og dermed styrke Nesoddens evne til å møte kritiske hendelser.

Ordfører Cathrine Kjenner Forsland ser behovet for å løfte beredskapen på Nesodden til et nytt nivå. – For å imøtekomme nye krav må blant annet brannstasjonen bygges om og ut. Vi skal legge til rette for ren og skitten sone og for døgnkasernering, forteller hun. Samtidig peker hun på verdien av å samle nødetatene under ett tak. – Ved å samle brann, politi og legevakt i et felles blålyssenter, sikrer vi bedre og tettere samarbeid – noe som kan være helt avgjørende når det virkelig gjelder, sier hun.

Forsland ser også for seg at et slikt bygg kan huse både lager for sivilforsvaret og et tilfluktsrom, som ytterligere vil styrke kommunens totale beredskap. – Jeg tok dette opp i forrige beredskapsråd, og forslaget ble godt mottatt, forteller hun. At kommunen allerede har en passende tomt tilgjengelig, mener hun er et viktig steg i riktig retning.

– Nesodden har allerede vist at vi tar beredskap på alvor, med etablering av lokal legevakt, døgnbemannet brannstasjon og egen politistasjon. Nå håper jeg vi kan søke om skjønnsmidler og bygge et helhetlig system for beredskap, som sikrer innbyggernes trygghet på en effektiv og fremtidsrettet måte, avslutter hun.

 

Legevaktleder ønsker blålyssenteret velkommen

– Dette handler ikke bare om infrastruktur, men om liv. Når krisen inntreffer, teller hvert sekund. Samlokalisering vil gi oss bedre koordinering, raskere respons og en styrket felles forståelse av hverandres roller og behov, sier Stine Beate.

Et slikt blålyssenter vil gi flere klare fordeler. Bedre kommunikasjon og samordning vil gjøre det enklere å dele informasjon raskt og treffsikkert, noe som gir en mer effektiv håndtering av akutte situasjoner. Responstiden kan reduseres fordi tverfaglige ressurser befinner seg på samme sted og kjenner hverandres rutiner. Samlokalisering vil  gjøre det enklere å trene sammen og planlegge for ulike scenarier.

– Et felles fagmiljø skaper trygghet og utvikling, og vi vet at når folk kjenner hverandre, så jobber de bedre sammen under press, påpeker Stine Beate.

I tillegg kan man oppnå økonomiske og administrative gevinster, ved å dele på bygg, infrastruktur og IT-systemer. Det gir bedre flyt i det daglige arbeidet og øker muligheten for tverrfaglig ledelse og samarbeid. Ikke minst vil det kunne gi bedre arbeidsforhold og et sterkere fellesskap blant de ansatte.

 

Tre smilende mennesker på en tom byggeplass - Klikk for stort bildeOrdfører Cathrine Kjenner Forsland og Erik Adland fra Tangenten eiendom viser frem den aktuelle tomta for et blålyssenter NK