Prosjektleder Louise Wiman, og Reidun Isachsen, virksomhetsleder for infrastruktur og vannmiljø jobber med å sikre Nesoddens vannressurser.Hva gjør du hvis vannet i springen plutselig forsvinner – og ikke kommer tilbake med det første? Mange har kanskje ikke tenkt nøye gjennom det, men det burde vi.
I vår spørreundersøkelse om egenberedskap svarte under halvparten at de hadde nok vann lagret.
Hvor mye vann trenger vi – og hvordan lagrer man det?
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bør du ha 20 liter vann per person for å klare deg i en uke. Dette skal dekke grunnleggende behov som drikke, matlaging, hygiene og noe rengjøring.
– Mange blir overrasket over hvor mye vann vi faktisk bruker i det daglige, sier Reidun Isachsen, virksomhetsleder for infrastruktur og vannmiljø i Nesodden kommune.
– I en beredskapssituasjon må vi tenke annerledes, forteller virksomhetslederen. Dusj, klesvask og nedspyling i toalettet må vike for livsnødvendige behov. En enkelt do-nedspyling bruker gjerne 10 6-9 liter vann – altså nesten halve ukesbehovet ditt.
Heldigvis kan vann lagres lenge, så lenge du gjør det riktig, forklarer Berit Soløy, leder for samfunnssikkerhet og beredskap.
– DSB anbefaler å desinfisere beholderne med to korker klorin per 10 liter vann, la det stå i 30 minutter, skylle godt og deretter fylle med kaldt springvann. Vannet bør oppbevares mørkt og kjølig. Da kan det stå i årevis og fortsatt være trygt å drikke. Det er en enkel og svært effektiv måte å ta ansvar for seg selv og familien på.
Hva gjør kommunen – og hva er ditt ansvar?
Kommunen har omfattende beredskapsplaner og infrastruktur som sikrer vannforsyning i mange typer hendelser, som strømbrudd eller teknisk svikt. Det finnes reservevann og utstyr klart til å flyttes ved behov, og en reserveforsyning via sjøkabel fra Bærum er som kjent under etablering.
– Sjøkabelen fra Bærum er en viktig investering i kommunens vannberedskap, sier Louise Wiman, prosjektleder i infrastruktur og vannmiljø. – Men arbeid gjenstår før den kan tas i bruk.
Tross omfattende bereskapsplaner kan ikke kommunen alene løse alt i en krisesituasjon. Ved en større hendelse må vannforsyningen prioriteres til de mest sårbare først.
– Vi kan ikke levere vann til alles dører. Det kan i en større krisesituasjon bli etablert hentepunkter, men vi må prioritere institusjoner som sykehjem og omsorgsboliger, sier Berit Soløy. – Jo flere som klarer seg selv, jo bedre kan vi hjelpe dem som trenger det mest.
Hva kan du gjøre hjemme?
Lagre vann:
Tapp kaldt vann fra springen i rene beholdere etter å ha desinfisert dem med svak klorinløsning (2 korker per 10 liter vann). Vannet bør oppbevares mørkt og kjølig. Det kan holde seg i årevis, men bytt gjerne én gang i året for best smak.
Ikke fjern muligheter for brønnvann
Har du en gammel brønn på tomta? Private drikkevannsbrønner kan være en viktig ressurs i en krisesituasjon. Kommunen oppfordrer huseier å foreta en årlig kontroll av privat brønn/borevann for å kontrollere vannet sitt for bakterier og aktuelle fysiske og kjemiske analyser. Du kan bestille analysepakke fra Eurofins AS. Oversikt over hvilke analyser som tilbys og priser finner du på nettsiden til Eurofins.
Samle regnvann:
Regnvann kan brukes til rengjøring, vanning og i nødsituasjoner – for eksempel til å skylle ned i toalettet. Det finnes rimelige regnvannstanker på byggevarehus, og det er en enkel og bærekraftig måte å skaffe ekstra vann på.
Kjenn naturkildene – og vær kritisk:
Om du må hente vann fra naturen, husk at ikke alt vann er trygt. Enkelte tjern kan inneholde tungmetaller eller forurensning. Kilder som Tomåsan og andre høytliggende vann er tryggere valg, men vannet bør alltid kokes og filtreres først. Unngå å bruke vann fra Flaskebekktjernet – det er ikke egnet til drikke.
Vanningsforbud – et nødvendig beredskapstiltak
– Mange reagerer på vanningsforbud i tørre perioder, men det handler om mer enn å spare vann, sier Reidun Isachsen. – Når forbruket øker kraftig, risikerer vi at reservene ikke strekker til hvis det skjer noe med hovedvannverket. En hagespreder kan bruke like mye vann på ett døgn som én person bruker på et halvt år. Da sier det seg selv at restriksjoner er nødvendige – både for daglig drift og beredskap.
Hjelp hverandre i nabolaget
– Ikke alle har plass eller mulighet til å lagre store mengder vann, sier Berit Soløy. – Men de som har større boareal og bedre forutsetninger kan ta ansvar – både for seg selv og kanskje en nabo. I tillegg til å sørge for vår egen husholdnings bereskap, oppfordrer vi folk til å snakke sammen og tenke på solidaritet og samarbeid i fellesskap.
Louise Wiman, Berit Soløy og Reidun Isachsen oppfordrer alle til å sørge for å tenke over hvor mye vann de faktisk bruker og trenger.