Ett år som kommunedirektør

Fra ludo på sykehjemmet til strategiske beslutninger i kommunestyresalen – Hogne Eidissen har brukt sitt første år på Nesodden til å gjøre seg godt kjent med Nesodden, og både lytte, lære og lede.  Nå deler han åpent om erfaringene, utfordringene og hva som blir viktig for Nesodden kommune i tiden som kommer.

Smilende mann i biblioteket - Klikk for stort bilde– Det har vært et spennende år, forteller kommunedirektør Hogne Eidissen med et smil.

Eidissen har nå sittet ett år i sjefsstolen som øverste administrative leder i Nesodden kommune. Han beskriver møtet med kommunen som varmt og positivt. 

– Jeg har blitt veldig godt tatt imot, både av politikere og administrasjon. Målet mitt er å bli likt i den forstand at jeg blir oppfattet som seriøs, men jeg prøver også å være en som bidrar til latter og moro på jobb. Det blir lange dager, så vi trenger å le. 

Brobygger mellom politikk og administrasjon 

Hva gjør egentlig en kommunedirektør? En kommune er en stor og kompleks organisasjon, og Eidissen forklarer at rollen hans handler en del om å bygge broer. 

– Når politikerne fatter vedtak, er det mitt ansvar å sørge for at beslutningene blir fulgt opp i administrasjonen. Det er ikke alltid vi er enige, men samarbeidet fungerer godt. 

Jobben som kommunedirektør er mer enn bare en jobb. 

Dagene er ofte fylt av møter, kurs og konferanser, og det blir gjerne noen ekstra arbeidstimer på kvelden hjemme, forteller kommunedirektøren. 

-Jeg liker det, og det må man gjøre i en sånn rolle. Ellers fungerer det ikke. 

Nesodden overrasker og imponerer 

Kommunedirektøren er opptatt av å bli kjent med tjenestene kommunen leverer. Han ønsker å være tett på, og gjerne der det skjer. 

– Forleden tok jeg en vakt på sykehjemmet. Jeg gjorde det de turte å sette meg til, og var med på både matservering, rydding og et slag ludo. Det var koselig og lærerikt. 

Eidissen har opplevd mye av Nesodden det siste året. Han har blant annet fått omvisning rundt halvøyas infrastruktur for vann,  besøkt elevrådet på Nesoddtangen,  vært barnehageassistent i Kongleveien og vært med på befaringer av kommunens eiendommer både langs kysten og på land.  

Som nordlending fra Senja hadde Eidissen visse forestillinger om livet på halvøya. 

– Jeg trodde det var paddeflatt her, og det er jo overhodet ikke tilfelle, smiler han. 

Han er også blitt imponert over kompetansen i organisasjonen. 

– Det er utrolig mange dyktige fagfolk her. At så mange har valgt å bruke kompetansen sin i kommunen, gjør jobben min både enklere og mer inspirerende. 

Også samarbeidet mellom politikk og administrasjon får ros. 

– Det er en forutsetning for å utvikle en kommune på en sunn måte. Og det er ikke en selvfølge. Vi er ikke alltid enige, og det skal vi heller ikke være. Men vi har god dialog og kommer videre i sakene vi jobber med. På Nesodden har vi flotte og kompetente politikere som tar ansvar. 

Fergekai i morgenlys - Klikk for stort bildeHogne Eidissen pendler fra Aker Brygge, – Jeg har aldri hatt finere pendlervei. Det tar fire minutter å gå til båten, og selve båtturen er en fantastisk start på dagen. Hogne Eidissen

Et samfunnsengasjement som startet tidlig 

Med en far som både var historiker og jobbet med kommunikasjon, ble samfunnsengasjement og politikk tidlig en del av oppveksten. 

– Vi har alltid snakket mye om samfunnsutvikling hjemme. Faren min leste alltid aviser spalte opp og spalte ned, og vi diskuterte mye. Jeg har lært mye av ham og hans engasjement – og vi diskuterer fortsatt. Han er 80 år nå. 

Eidissens karriere startet i det private næringslivet etter studier ved BI. Hans første lederrolle var som økonomisjef i et industrikonsern med kontorer på Værøy i Lofoten.  Pendleruten bestod av både båt og helikopter. Jobben fikk han tilbud om gjennom en slektning. 

– Det var veldig lærerikt, men reisingen ble etter hvert ganske slitsom. Jeg fikk heller ingen familiær spesialbehandling, og det var ingen muligheter for å relokalisere stillingen. 

Etter hvert søkte han derfor en stilling som økonomirådgiver i Balsfjord kommune – en overgang som skulle endre kursen for godt. 

– Jeg kunne ingenting om kommunal sektor og kommuneøkonomi da jeg begynte, men jeg lærte fort og mye.  

To år senere fikk Eidissen sin første jobb som rådmann. 

Næring, natur og Nesoddens framtid 

Kommunedirektøren peker på tydelige forskjeller mellom Senja og Nesodden, både geografisk og klimamessig.

– På Senja, hvor det er mye tung industri, tok næringslivet en aktiv rolle i samfunnet. Det håper jeg næringslivet på Nesodden også vil gjøre fremover. Det skjer mye spennende nå, særlig i forbindelse med kommunedelplanen for Fagerstrand. Vi både bør, vil og skal styre og legge til rette for god næringsutvikling.

På spørsmål om han ser for seg vekst i kommunen, svarer han tydelig:

– Nesodden skal vokse, men det må skje kontrollert. Vi skal først og fremst ta vare på dem som allerede bor her.

Rehabilitering og nybygging av skole trekkes frem som det største investeringsprosjektet fremover, og en av de viktigste oppgavene. Han peker også på kampen om arbeidskraften som en sentral utfordring.

– Det blir flere eldre og færre unge. Vi må ha kontroll på økonomien, for med dårlig økonomi blir det lite utvikling og mye brannslukking. Vi sitter på den grønne grenen her på Nesodden – men det er fort gjort å falle ned.

Kommunen må være både fremoverlent og nøktern i økonomistyringen, mener han.

– Vi må hele tiden vurdere om vi skal erstatte dem som slutter, samtidig som vi ivaretar oppgavene. Der må vi være kreative og innovative, og satser blant annet på tjenesteutvikling og velferdsteknologi.

Eidissen viser også til mulige endringer i statlige støtteordninger som både kan skape utfordringer og åpne nye muligheter for kommunen.

– Vi skal ikke bli for «laid back». Vi må ta fornuftige valg, slik at vi kan fortsette å bestemme og styre selv.

T - Klikk for stort bildeGjertrud Aas Rye, Hogne Eidissen og ordfører Cathrine Kjenner Forsland besøkte Nesoddtunet etter innføringen av trygghetsteknologi på pasientrommene. Eidissen er stolt av at Nesodden ligger langt fremme på dette området, men understreker at teknologi skal være et middel – ikke et mål. – Vi må være smarte og gjennomtenkte med pengene vi bruker.

På jakt etter talenter – og tillit 

Hogne Eidissen er en leder som er opptatt av både rekruttering og medarbeideromsorg. 

– I kampen om talentene er det alle mot alle. Vi må sørge for å beholde folk, og rekruttere flere. Kanskje må vi sy sammen pakker som gjør at folk trives. Vi må ta hensyn til ansatte som har barn eller andre behov i ulike livsfaser. 

Han er tydelig på hva slags leder han ønsker å være: 

– Jeg vil være en leder alle tør å snakke med. Jeg er opptatt av å aldri ha en ovenfra og ned-holdning. Jeg håper de ansatte har tillit til meg, og at jeg klarer å skape transparens, så langt det lar seg gjøre.  Jeg vil at folk skal tørre å si meg imot, tørre å være uenige, og tørre å si fra hvis de er sinte på meg eller mener jeg tar feil. Det viser at de har tillit til meg og at de tør å stå for sitt uten å frykte represalier.  Jeg har aldri trodd på fryktbasert ledelse. Aldri. Det er dessverre ikke helt uvanlig – kanskje ikke med roping, men mer subtile tegn, som uvennlige e-poster eller blikk.  Jeg gjør feil jeg også, og da prøver jeg å finne ut hva som gikk galt. Det dukker alltid opp uventede diskusjoner. Jeg rydder alltid e-posten på slutten av dagen. Jeg vil begynne neste dag med blanke ark. 

Han ler litt og forteller at han alltid blir litt høy på slutten av dagen

–Jeg har kanskje et snev av ADHD, men det er bare positivt. Jeg blir veldig gira og optimistisk på vegne av kommunen og alt vi får til. 

Nå ser kommunedirektøren frem til sommeren, og til å bli enda bedre kjent med Nesodden. 

– Jeg gleder meg til å oppleve strendene og kyststien! 

To menn bak på en båt i sola - Klikk for stort bildeEn vakker vårdag i slutten av mars fikk kommunedirektøren være med på befaring av Nesoddens anløpssteder langs kysten