Et innblikk i innsatsen bak rent vann i springen

Sammen med kommunedirektør Hogne Eidissen fikk ordfører Cathrine Kjenner Forsland en lærerik og inspirerende omvisning i Nesoddens avanserte og bærekraftige vann- og avløpssystem.

To menn i arbeidsklær - Klikk for stort bildeTerje Lindrup og Asle Jørgen Firing viser frem anlegget. NK

Nessodden har investert mye i vann- og avløpssystemet de siste årene, og det var spennende for ordføreren å se at bygninger og installasjoner nå står ferdig. De nye løsningene reduserer utslipp fra private anlegg og sikrer en trygg vannforsyning for innbyggerne.

Både ordføreren og kommunedirektøren var imponerte etter omvisningen.

– Takk til Roger Taaje (avdelingsleder for infrastruktur og vannmiljø), for en spennende og lærerik omvisning, sier ordfører Cathrine Kjenner Forsland. Kommunedirektøren og jeg ble virkelig imponert. Det er så mye faglig dyktighet og godt arbeid bak noe vi alle tar for gitt – rent vann i springen og trygg håndtering av avløp.

Slam som blir til drivstoff

På Fagerstrand renseanlegg fikk ordføreren og kommunedirektøren se hvordan slammet fra renseprosessen sendes til Søndre Follo renseanlegg, hvor det omdannes til biogass som kan brukes som drivstoff – for eksempel til busser. Restproduktene brukes som gjødsel. 

-Det er sirkulær økonomi i praksis, og noe vi virkelig kan være stolte av, sier Cathrine Kjenner forsland. Jeg visste ikke at vi på Nesodden bidrar så konkret til gjenbruk og energiomdanning, fortsetter ordføreren.

Omvisningen inkluderte også et besøk på pumpestasjonen på Buhrestua, som sender avløpsvann til VEAS for rensing. På Fagerstrand renses blant annet fosfor og andre forurensningsstoffer, og anlegget skal etter planen kobles til VEAS i 2027.

– Det er fascinerende å få innblikk i hvor omfattende dette arbeidet er – og hvor viktig det er for både miljø og folkehelse, forteller ordføreren engasjert.

Trygghet, beredskap og fremtidsrettede løsninger

Kommunedirektør Hogne Eidissen og Cathrine Kjenner Forsland fikk også se oppgraderingen av Bleksli vannverk, og forteller at det var interessant å lære hvordan drikkevannet renses og behandles. 

To menn i gule arbeidsklær - Klikk for stort bildeRadoslaw Jan Gnatowski (driftsoperatør) og Roger Taje (driftsleder, infrastruktur og vannmiljø) har kontroll på anlegget. NK

På Varden fikk de også se hvordan det bores gjennom fjellet ned til Kavringen for å legge en ny og større reservevannledning fra Bærum. Selv om Nesodden i dag er selvforsynt med vann, er dette helt avgjørende for beredskapen.

Vanntårnet på Fagerstrand er også viktig, både for beredskap og for å møte veksten i området. Nesodden kommune har valgt løsninger som både er robuste og fremtidsrettede.

-Det gir tillit å vite hvor gjennomarbeidet og trygt systemet vårt er, sier ordføreren.

Bleksli vannverk sikrer rent vann til Nesoddens befolkning Nesodden kommune

Verdens vanndag 22. mars– en påminnelse om å ta vare på vannet

Vi på Nesodden er allerede flinke til å bruke vann på en holdbar måte, og det må vi fortsette med. Vann er en livsviktig ressurs, og det skal være nok til alle som bor og virker på halvøya, også i fremtiden.

Verdens vanndag 22. mars minner oss om verdien av det rene vannet som kommer rett fra springen. Takk til gjengen i Infrastruktur og vannmiljø, som hver eneste dag sørger for at vannledningsnettet vårt fungerer – og at vi kan stole på vannet vi drikker.

– På en dag som denne vil jeg oppfordre alle innbyggere til å bruke vann og avløp fornuftig. Det er en verdifull ressurs, og bak hver dråpe ligger det imponerende arbeid, avslutter Cathrine Kjenner Forsland.

Ordfører Cathrine Kjenner Forsland fotografert av Amta på Bleksli Vannverk en tidligere anledning. Trond Folckersahm, Amta