Et godt klassemiljø er nøkkelen til læring

I anledning verdens lærerdag 5. oktober har vi tatt en prat med Ane, som er lærer på Nesoddtangen og har undervist i nesten 30 år. Hun syns det er fint med anerkjennelse for gode resultater i kommunebarometeret, men er mer opptatt av å snakke om hvor viktig der er å skape gode klassemiljø

Ane Bjøndal gikk selv på Nesoddtangen skole som barn, og forteller at det var fint for henne å komme tilbake hit som lærer.   -Jeg trives godt her, det er fint å jobbe på en stor skole med flere klasser på hvert trinn. Det gir muligheter og mangfold. 

Ane begynte sin egen skolegang på Nesoddtangen i 1977. Siden den gang har flere reformer som SFO-ordningen, 6-årsreformen og økt vekt på tverrfaglig prosjekt- og temaundervisning, forandret skolen på mange måter. Barn og foreldre er også annerledes i dag enn de var den gangen, forteller den engasjerte læreren. 

Barn trenger å møte “humper i veien”

-Barn i dag blir lyttet mer til, noe som er bra. Men vi må ikke glemme at de også trenger tydelige voksne som setter grenser for dem slik at de lærer å respektere andre. Barn bør ikke nødvendigvis få bestemme - eller diskutere seg fram til - alt fra middagsinnkjøp til spilletid og leggetid. Tvert imot kan det bli overveldende og slitsomt, og konsekvensen kan bli grenseløse, forvirrede og utrygge barn.  

Ane er opptatt av at vi ikke skal ta fra barna muligheten til å ordne opp selv.  -Foreldre i dag sørger i stor grad for at barn slipper å møte “humper i veien”. Men “humper i veien” gjør at barn utvikler sin sosiale kompetanse og blir mer robuste til å møte verden, påpeker hun.

Trygge foreldre gir trygge barn  

Ane snakker varmt om hvor viktig det er for henne med god kommunikasjon med foreldrene.

- Foreldre kommer til skolen med det kjæreste de har. Da er det viktig at det umiddelbart opprettes tillit mellom skole og foreldre. Læreren gjør dette best ved å vise at “jeg ser barnet ditt, og jeg liker barnet ditt”. Og videre: “Jeg ser at barnet ditt syns at noe er vanskelig, men jeg ser også alt det kan, og alt det får til.” Det er alltid de gode sidene og egenskapene som veier tyngst. En av skolens viktigste oppgaver å gjøre foreldrene trygge. Trygge foreldre gir trygge barn.  

Det gode klassemiljøet er avgjørende for læring

En god lærer skal være voksen, tydelig, varm og raus, ifølge Ane. Og selvfølgelig faglig dyktig. 

- Den viktigste oppgaven for en lærer er å skape et godt klassemiljø. Er det et godt klassemiljø, er det et godt læringsmiljø. Å arbeide for et trygt og godt klassemiljø er en kontinuerlig prosess som pågår gjennom hele skolegangen. Det handler om å være raus og varm, men bestemt. Det handler om å innføre og opprettholde gode regler, rammer og rutiner, noe som gir forutsigbarhet. Dette skaper trygge klasser som det er godt å være i, og godt lære i.  

Motivasjon og mening

Faglig utvikling er viktig for læreren, som i 2012 leverte sin master i lesing og skriving i skolen.

- I etterkant fikk jeg muligheten til å være med på å utvikle og forfatte norskverket Salto for mellomtrinnet. Dette inspirerte ytterligere til god og faglig forankret undervisning.   

Til andre som vurderer å bli lærer sier hun at det er verdens beste yrke, men at man bør tåle høy fart og mange baller i lufta.  Selv om hun ofte er så sliten at hun snubler inn i helger og ferier, har hun aldri manglet motivasjon for jobben. 

-Jeg er veldig glad i yrket mitt, og jeg er stolt av å være lærer. Jeg motiveres av elevene mine, og de utallige spennende - til tider krevende - og verdifulle møtene. Det at jeg betyr noe for noen, og kan utgjøre en forskjell, har motivert meg gjennom mine 29 år som lærer, fortrinnsvis kontaktlærer. Å være lærer er et svært meningsfullt yrke som gir meg masse glede hver eneste dag. 

Smilende lærer foran hylle med skolebøker - Klikk for stort bildeAne Bjøndal stortrives i klasserommet. Nesodden kommune