Krig i Europa. Hyppigere ekstremvær. Digitale og hybride trusler. Hendelser som for få år siden virket fjerne, er nå blitt en del av vår virkelighet. I møte med en uforutsigbar verden er det viktig at vi på Nesodden er forberedt, både som kommune og som enkeltpersoner.
Egenberedskap betyr at hver enkelt husstand tar ansvar for å kunne klare seg selv i minst syv døgn dersom strømmen går, vannet forsvinner eller samfunnet av andre grunner ikke fungerer som normalt. Egenberedskap handler ikke om frykt, det er en investering i trygghet for deg og dine nærmeste.
Hvor godt forberedt er du på en krise?
Nesodden kommune har laget en spørreundersøkelse for å kartlegge hvordan vi som samfunn står rustet til å håndtere en krise. Undersøkelsen tar bare noen minutter å gjennomføre, og dine svar vil hjelpe oss med å planlegge og forbedre lokal beredskap.
Klikk her for å svare på undersøkelsen
Har du venner, familie eller naboer her på Nesodden? Vi håper du også vil dele undersøkelsen med dem. Jo flere som deltar, desto bedre innsikt får vi – og desto bedre rustet står vi som kommune.
Hva er egenberedskap – og hvorfor er det viktig?
Høsten 2024 sendte DSB ut ny, oppdatert brosjyre i posten til alle landets husstander: Slik bidrar du til Norges beredskap. Ordfører Cathrine Kjenner Forsland oppfordrer alle til å sette seg inn i rådeneEgenberedskap handler om å ta noen enkle grep for å klare seg selv i minst syv døgn i en krisesituasjon. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) handler det særlig om fem grunnleggende behov:
Varme – Har du en alternativ oppvarmingskilde hvis strømmen går?
Mat og drikke – Har du mat og vann nok til sju dager?
Legemidler – Har du det du trenger hvis apoteket er stengt?
Hygiene – Har du våtservietter, dopapir og nødvendige hygieneartikler?
Informasjon – Har du radio med batteri eller annen tilgang på kriseinformasjon?
Mange har allerede det meste – men å samle det i en eske eller «beredskapskasse» kan gi deg bedre oversikt og trygghet hvis noe skulle skje.
Vi skal kunne klare oss selv i en hel uke
Tidligere var anbefalingen å være forberedt på å klare seg selv i tre døgn, men i 2024 ble dette utvidet til syv døgn. Endringen gjenspeiler dagens trusselbilde og gir myndighetene mer tid til å prioritere hjelp til de som trenger det mest.
Du kan lese mer og finne konkrete sjekklister, tips og videoer hos DSB.
Slik jobber vi med beredskap i Nesodden
Nesodden kommune har beredskapsplaner og rutiner for ulike typer hendelser, forteller leder for samfunnsikkerhet og beredskap, Berit Soløy.
-Vi øver jevnlig og samarbeider med politi, brann, helse og andre aktører. Ved en krise samles kriseledelsen for å iverksette nødvendige tiltak. Vår viktigste jobb i en krise er å hjelpe de mest sårbare først. Men for å klare det, trenger vi at flest mulig innbyggere er selvhjulpne de første dagene, fortsetter Berit.
Det er urolige tider, og mange kjenner på usikkerhet, sier Cathrine Kjenner Forsland. Nettopp derfor må vi gjøre det vi kan for å skape trygghet, fortsetter ordføreren.
-Å ha egenberedskap hjemme er en enkel, men viktig del av dette. Min oppfordring er at du tar deg noen minutter til å svare på undersøkelsen – og kanskje også bruke anledningen til å sjekke hvordan det står til med egenberedskapen hjemme.
Ordfører Cathrine Kjenner Forsland og leder for samfunnsikerhet og bededskap, Berit Soløy oppfordrer alle til å ta spørreundersøkelsen og sette seg inn i rådene fra DSB.