Klage på Parkeringsgebyr/kontrollsanksjon
Hvorfor utsteder kommunen gebyr/kontrollsanksjon?
Kommunen forvalter kommunale veier og parkeringsplasser og kan utstede gebyr eller kontrollsanksjon dersom et kjøretøy stanses eller parkeres i strid med vegtrafikkloven, trafikkreglene, skiltforskriften, forskrift om offentlig parkeringsgebyr eller parkeringsforskriften.
Gebyr
Dersom et kjøretøy parkeres eller stanses i strid med vegtrafikkloven, trafikkreglene, skiltforskriften eller forskrift om offentlig parkeringsgebyr kan kommunen ilegge et gebyr. Dette vil for eksempel være dersom et kjøretøy parkeres i kommunal vei nærmere enn 5 meter fra et kryss.
Klage på gebyr
Dersom du ønsker å klage på et parkeringsgebyr utstedt av en kommune kan du klage til den aktuelle kommunen innen 3 uker fra utstedelsesdatoen. Fristberegningen følger av forvaltningsloven § 30 flg. Dersom du skulle få avslag på din klage og ønsker å påklage saken videre er tingretten klageinstans. Klagen fremsettes imidlertid for kommunen, som forbereder saker og oversender denne til tingretten, se parkeringsforskriften kap VIII.
Klager rettes til Kredinor gjennom: https://nesodden.parkerings.info
Kontrollsanksjon
Dersom vilkårene for parkering på et område avsatt til parkering brytes, for eksempel som følge av manglende betaling, utgått parkeringstid og manglende parkeringstillatelse, kan kommunen ilegge en kontrollsanksjon.
Klage på kontrollaksjon
Dersom du ønsker å klage på en kontrollavgift (ulike beløp) utstedt av et privat parkeringsselskap eller en kommune kan du klage til selskapet/kommunen som har utstedt kontrollavgiften innen 3 uker fra utstedelsesdato. Dersom du får avslag og ønsker å påklage saken videre er Parkeringsklagenemndas klageinstans og klagefristen er 2 uker. For mer informasjon se Parkeringsklagenemndas hjemmeside.
Klager rettes til Kredinor gjennom: https://nesodden.parkerings.info
Hvordan betale et gebyr/en kontrollsanksjon?
Informasjon om hvordan gebyret/kontrollsanksjonen kan betales står på gebyret/kontrollsanksjonen du har mottatt (den gule slippen som ble plassert på kjøretøyet ditt). Ved å scanne QR-koden på den gule slippen med mobiltelefonen din, kan du få opplysninger om gebyret/kontrollsanksjonen.
Hva skjer om jeg ikke betaler gebyret/kontrollsanksjonen innen fristen?
For gebyr/kontrollsanksjon gjelder vanlig inkassolovgivning. Er gebyret/kontrollsanksjonen ikke betalt innen tre uker etter ileggelse, vil gebyret forhøyes med 50 prosent. Dersom gebyret fremdeles ikke blir betalt, sendes det ut varsel om tvangsinndrivelse. Dette gjelder selv om ileggelsen av gebyret er påklaget. Vær altså oppmerksom på at selv om du har klagd på ileggelsen, må du likevel betale gebyret/kontrollsanksjonen innen fristen for å unngå ekstragebyr og inkassoinnkreving.
Parkeringsforskriften
Forskrift om offentlig parkeringsgebyr
Trafikkregler
Vegtrafikkloven
Skiltforskriften