Klassebesøk på Uteskolen - elevers møte med Steilene og To gård

Elever på besøk på Steilene.

Et barn som vokser opp i Nesodden kommune vil i tillegg til et tilbud som skolene på Nesodden tilbyr, få et tilbud fra uteskolen på Nesodden. 

 

Det innebærer et besøk på Steilene eller To gård en gang i året. Dette er en dag hvor elevene lærer om Nesoddens historie, natur, miljø, kunst og friluftsliv. En dag fylt med opplevelser på to av Nesoddens fineste steder.

 

Opplegg for klassetrinnene

 

I 1. klasse

kommer "Sandra" til To gård hvor hun og klassen har et opplegg. De får plante et lite grantre som skal være med på å gi tilhørighet til To gård. Dette treet som er klassen sitt tre, skal de hente og ha som juletre i klasserommet når de går i 7 klasse. Sandra møter ett opplegg med besøk hos dyrene på gården, lek og kunnskap om fugler og trær. 

 

I Sommer bilde av sbåten Vera med Stordsteilene i bakgrunnen 2. klasse

kommer Sandra til Steilene. Her får hun en dag med fokus på sjøvett og båtvett. Fuglesafari med noen av de fuglene som hekker på øyene. Kunnskap om øyene, om hvordan de har fått navnene sine, og eventyret om hvordan Steilene har blitt til.

 

Det 3. skoleåret

kommer Sandra igjen opp til To gård. Denne dagen er det historien til To gård, hvor gammel gården er, hvorfor den heter To gård, og andre spørsmål som er fokus. Klassens tre som ble plantet i 1. klasse blir inspisert, og kunnskap om grantrær og andre typer trær utvidet.
Å hilse på dyrene som er på gården er fast innslag for henne og klassen. Med lunsjbål oppe i skogen, mulighet til varm lunsj og med en avsluttende natursti, hvor den beste gruppen i klassen får en diplom, går dagen fort for Sandra og klassen.

 

Det 4. skoleåret

kommer Sandra tilbake til Steilene med klassen. Denne gangen blir de igjen møtt på Alværn brygge av to lærere på Steilene som har mye å fortelle. Nå er det øyenes sin historie og hvordan livet på øyene har vært, som står på planen sammen med geologien på Steilene og en båttur langs land for å lære seg navnene på steder og brygger. Dette som en oppvarming til konkurransen "4+1 på" som alle elevene i Nesodden kommune deltar i.

 

Når Sandra har kommet til 6. klasse,Uteskolen Taubane kjøring.

skal hun og klassen opp til To gård en vinter dag. Denne gangen er en utedag, med mye aktivitet. En tur bort for å se om klassetreet har vokst siden sist og om det blir et stort juletre eller et lite "opp på bord" juletre som skal hentes og pyntes til klasserommet neste år.
Sandra og de andre elevene hilser på dyrene på gården. Etterpå går de opp i leirområdet hvor de skal lære og fyre pagode - bål, hugge opptenningsved og få fyr på bålet, før de griller lunsjen. De får lapperøre av læreren fra uteskolen som de steker i stekepanner på bålet. Dagen avsluttes med en tur eller to i taubanen.

 

På høsten i 7. klasse,

kommer klassen og Sandra til Steilene for å ha en spennende dag med livet i fjæra som tema. Klassen blir delt inn i grupper og får låne håver, vannkikkerter, krabbesnører, fiskefeller o.l. til å fange små dyr og ta opp tang og skjell fra fjæra. Alt samles i et stort akvarium. Til lunsj er der muligheter for grilling. Etterpå blir alt som Sandra og de andre elevene har funnet, tatt opp, vist fram og fortalt om. Lærerne på Steilene har fanget en fisk, som også svømmer rundt i akvariet. Denne blir nå dissekert og fiskens anatomi gjennomgås med tarmer, magesekk, øyne og ørestein.

 

Når sommeren er over og Sandra har begynt i 8. klasse,

kommer hun sammen med den nye klassen sin på en bli kjent tur til Steilene. Noen klasser velger å overnatte i lavvoene som uteskolen har. Første delen av dagen brukes til geologi undervisning om jordskorpa, bergarter, vulkaner, forkastningssprekker og hvordan dette har påvirket området rundt Steilene. Dagen fortsetter med grilling til lunsj. Etter lunsj blir det tatt fram kanoer og kajakker og gitt instruksjon i padling. Sandra og klassen får da mulighet til en padletur rundt øyene.



På disse to arenaene holder Uteskolen til. Vi driver også med omvendt integrering av elever.