Drama på SFO med Gyrd

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bilde- Det er alltid med tre gamle, sure og sære damer. De sitter på sidelinjen og kommenterer det andre gjør. Disse rollene er veldig populære, sier dramalærer Gyrd Bakkeli på SFO på Nesoddtangen skole.

I over tjue år har hun undervist skoleelevene i drama på SFO. Alltid vil mange barn være med.  Elevene lever seg godt inn i rollene som gamle damer, snekkere, nisser, mammaer, pappaer, konger, prinsesser eller hva det måtte være.

Seksti barn, men ingen hovedroller

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeDa Gyrd Bakkeli begynte å jobbe på SFO på Nesoddtangen skole i 1997, var dramakurset allerede vel etablert. Første forestilling var 18. mars 1994 og det var klassikeren «Folk og røvere i Kardemommeby» som ble spilt. Fram til 2000 spilte SFO på Nesoddtangen skole en forestilling per år like før sommerferien.

- Fra 2001 utvidet vi til en juleutstilling også. Den første gangen var det 18 barn med. Med årene økte både antallet elever på dramakurset og på SFO generelt betraktelig. I 2006 bestemte vi oss for å dele seksti dramabarn på to kursgrupper, som siden har vært normalen. Det er så mange søkere, slik at bare 2., 3. og 4. trinn er med, og ikke førsteklassingene. Noen må også settes på venteliste. De to gruppene kalles Peer og Gynt, som fikk navnene da det var Ibsen-jubileum i 2006 og siden har vi like godt beholdt navnene, men vi kaller dem også gjerne mandags- og onsdagsgruppa, smiler Gyrd.

Gyrd har vært dramaansvarlig siden 1998. Hun har selv skrevet et knippe skuespill til SFO, og mange er kjent med titler som «En helt utrolig teit morra», «Trollmannen fra Ås», «Sirkus Sirkel» «En delfin til jul» og «Ingen e-bok, akkurat».

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeDramakurset på SFO Nesoddtangen skole viste "Julegaven" og ""En helt utrolig teit morra" i juleforestillingene 2017. Gyrd er foran scenen i kjent posisjon som sufflør.

Skuespillene hun har skrevet må hun forandre på hvert år:

- Det første jeg merket da jeg begynte med dramaundervisning, var at det fantes lite å velge i av skuespill med mange nok roller og som også var spennende for barna å spille i. Det lille som fantes var dessuten veldig politisk korrekt, med temaer som for eksempel: « du må huske å pusse tenna dine» og «du må gå forsiktig i trafikken»! Jeg merker tydelig at språket endrer seg fra år til år, barna snakker forskjellig og jeg må tilpasse tekstene til hvordan omgivelsene forandrer seg, sier hun.

Det typiske med dramastykkene til Gyrd er at ingen skuespillere får store hovedroller og er stjerner.

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeTre gamle, sure og sære damer.Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeTre gamle, sure og sære damer - igjen.Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bilde


- Første bud er å huske på at alle er under ti år! De øver, får lekser og er dedikerte. De vokser seg inn i rollen, og alle skal føle seg trygge i rollen. Det settes opp mange grupper, som nisseunger, søskenflokk. Jeg er opptatt av at alle skal ha en synlig rolle og ha et ordentlig navn. Ingen skal hete ha rolle nummer 10 eller hete nissejente nummer 6, men alle skal ha ordentlige navn som Julie og Karsten. Det er ingen store hovedroller, men alle er med å skape en handling og stemning til stykket. Har de ikke så stor rolle, kan de kanskje få en frekk replikk eller morsomme kostymer, og vi kan tilpasse til personligheten til skoleeleven. Det har vært vanvittig morsomt å se utviklingen på barna og hvor trygge de blir. Den største gleden er gleden barna har, sier hun.

Barna øver på SFO to timer per uke. I tillegg får de fri fra vanlig undervisning en dag til generalprøve. På selve forestillingsdagen må barna være med på tre oppsetninger: Til første oppsetning inviteres barnehagebarn i nærområdet til å se forestillingen i Samfunnshuset. Senere på dagen inviteres medelever på Nesoddtangen skole, og til sommerforestillingen – når dramabarna er mer varme i trøya – inviteres også sjette- og sjuendeklassingene. Den tredje forestillingen er på ettermiddagen, og da inviteres familie og venner.

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeFullt hus på ettermiddagsforestillingen.

Nesoddtangen SFO var i flere år en pilotskole når det gjelder et samarbeid  med SFO  og Nesodden kulturskole.  Det ga en ekstra giv til dramaundervisningen frem til 2013. Ulike dramaaktiviteter ble tilbudt i denne perioden. Gyrd har et etablert et stort kostymelager, etter å ha funnet ting på loppemarked og fått inn gaver. Hun bruker bevisst musikk mellom rolleskiftene, for å sette tonene på stemningen og musikken hjelper også noen videre. De siste årene har Gyrd samarbeidet med Sandra Natalie Jensen om dramakurset. Sandra har også startet opp et eget dramakurs på skolen der elevene setter opp et skuespill i forbindelse med Halloween.

Utebasesjefen og garderobesjefen


Gyrd Bakkeli holder seg sjelden lenge innendørs selv om hun er dramalærer på SFO. Hun er først og fremst baseleder på Utebasen. Hver uke tar hun med SFO-barn på turer i skog, mark og sjø. Og ikke minst: Hun er myndig Garderobesjef på skolen: orden på klær og ting i gangene skal det være!

Gyrd er opprinnelig fra Skreia i Østre Toten. Hun flyttet fra Oslo til Nesodden 12. mai 1989. Hun bosatte seg på Nesodden av samme grunn som mange av foreldrene til dagens SFO-barn:

- Vi flyttet hit med en baby, og her skulle det bli fint å vokse opp, tenkte vi, sier hun.

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeSkuespillerne Erik, Agnes, Ola og Marte, sammen med Gyrd, rådmann Wenche Folberg og dramalærer Sandra Jensen.

Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeGyrd i sitt rette sufflørelement.Nesoddtangen skole SFO drama juleforestilling 2017 (1).jpg - Klikk for stort bildeGod jul!