Vil du unngå brunskogsnegl i hagen?

Brunsnegl  - Klikk for stort bilde Brunskogsneglen er en fremmed art, og skaper store problemer blant annet for hageeiere. Brunskogsnegler sprer seg omkring 2-300 meter på egen hånd – altså omtrent innenfor et nabolag. Sneglen har blitt spredt inn i nye nabolag som blindpassasjer når nye planter settes ut i hagene. Brunskogsneglen er veldig følsom for fuktighet og søker mot mørke og fuktige steder, som hageavfall. Brunskogsneglen er nesten altetende, men foretrekker saftige planter.

Forebygging

Ta sneglene mens de er små! - Klikk for stort bilde Som forebyggende tiltak kan man prøve å unngå innførsel. Det er også viktig å tenke på levesettet til brunskogsneglen. Tenk over hvor den finnes, og sett inn tiltak ved fjerne fuktige skjulesteder etc. Brunskogsneglen starter aktiviteten tidlig om våren. Det er derfor viktig å luke og rydde vekk hageavfall om høsten, og destruere egg. Ta vare på naturlige fiender – det er fint om du har dam i hagen hvor det lever frosk og padde. Pass på å ha gode overvintringssteder for disse.

 

Nå er tiden for å ta brunskogsneglene (Norsk institutt for bioøkonomi)

 

 

Tips for bekjempelse av brunskogsnegl

  • Salt anbefales ikke – det er ikke bra for hagen, og det er like effektivt å hakke sneglene i to.
  • I en hage må du gjøre det samme som ved luking av ugress. Vær aktiv med å fjern sneglene, og skjulesteder.
  • Det er ikke lurt å ha egne hageavfallsdeponi i velforeninger og lignende
  • Kaldkompost er ynglested for snegler.
  • Varmkompost derimot er bra – dette er den eneste sikre måten å behandle hageavfall, men varmkompostering krever mye oppfølging.
  • Nemaslug er ikke et effektivt middel. Før bruk er man avhengig av flere dager med fuktighet. De største sneglene (over 1 cm) tåler nematodene og dør sjelden av smitte. De minste sneglene er derimot ganske sårbare. Tiltak må settes inn om våren eller høsten.
  • Man kan lage feller for sneglene (med øl og oppklipte snegler) Avskrekkende midler: kaffegrut, tang, sagmugg, hønsegjødsel, aske og kalk. Må fornyes og vedlikeholdes.

 

Fant du det du lette etter?