Skeiv prat på Nesodden bibliotek

Cathrine Kjenner Forsland, Eirik Stokke, Espen Heggertveit, Morten Ernø, Bjørn Loge, Seppo Dyrseth og Esther Gilen Torbjørn Andersen 20. juni var det «Skeiv prat” i den nye salen på Nesodden bibliotek. Den skeive praten tok utgangspunkt i Nesoddens egen sønn Bernhard «Norga» Munkerud og hans allsidige liv.

2022 er «Skeivt kulturår» og 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Det er i år 50 år siden Bernhard Munkerud fra Fagerstrand på Nesodden døde. Under artistnavnet «Norga» opptrådte han rundt omkring i Europa i mellomkrigstiden. Han regnes som Norges første dragqueen.


Historisk filmklipp ble vist
Til minne om Munkerud ble det 15. juni avduket en «Skeiv benk» ved Bakkeløkka skole. Det var her Munkerud vokste opp. Bakkeløkka er også en skole som legger ned mye arbeid og undervisning om kjønns- og seksualitetsmangfold og 8. trinn ved skolen deltar.

 

Under den skeive praten 20. juni ble det vist historiske filmklipp fra NRK om Munkerud, som var en allsidig person og blant annet var butler for den amerikanske skuespilleren og sangeren Judy Garland. Munkerud fremsto på videoen som ble avspilt som en lystig kar med god sans for humor.


Interessant paneldebatt
Høydepunktet var en interessant panelsamtale, som ble stødig ledet av Jon Martin Larsen. I debatten deltok tidligere ordfører i Frogn Bjørn Loge, som vokste opp med Munkerud. I tillegg fortalte to arkitekter, Eirik Stokke og Espen Heggertveit, om skeive og trygge møteplasser.

 

«Det er viktig at når vi skal utvikle sentrum på Tangen og Fagerstrand at vi viser med all tydelighet at vi ønsker inkluderende plasser», sa ordfører på Nesodden Cathrine Kjenner Forsland.

 

Hun deltok også i samtalen. Ordføreren bet seg spesielt merke i at Munkerud sa i den avspilte videoen at han ville tilbake til Nesodden da han ble gammel.

 

«Jeg ble glad da han ønsket å komme tilbake til Nesodden og å bli gammel her. Det tenker jeg er noe vi skal strekke oss mot. Nesodden skal være et godt sted å leve livet sitt og et godt sted å bli gammel for alle.», sa Kjenner Forsland blant annet fra scenen.

Hun fortalte også at hun ønsker at mangfold skal være noe som kjennetegner Nesodden.

 

To skeive trubadurer
Seppo Dyrseth og Morten Ernø inntok showet etter panelsamtalen. Duoen var for anledningen hentet inn for å underholde med litt sang og gode historier.

 

Det ble veldig god stemning i salen da de to som kaller seg «To skeive trubadurer» underholdt fra scenen med sang og musikk.