Nå blir det mer para-alpint på Nesodden

Alpinist som sitter på ski. - Klikk for stort bildeJesper Saltvik Pedersen er overall vinner av slalom, storslalom, super G og utfor i World Cup 2020. Nå står Brattbakken og venter på ham. Norges skiforbund   

Alle alpinister med funksjons- eller utviklingsutfordringer, kan glede seg til denne vinteren. Det satses stort på para-alpint i Brattbakken.

Eliteutøvere, viderekommende og nybegynnere er alle velkomne.


Nettverk av ledsagere

De fleste av parautøverne må ha med seg personlige ledsagere eller assistenter i bakken – i det minste i starten.

 

– Det er mange som ønsker dette tilbudet velkommen, så det har vært en stor glede å organisere et nettverk av ledsagere. Vi har 25 støttekontakter, frivillige og ansatte i kommunen, som skal gå på tilrettelagte kurs. Brattbakkens Venner finansierer kursene med midler fra Sparebankstiftelsen DNB. Nå venter vi bare på snø, sier støttekontaktansvarlig Sidsel Hedemann Amdam fra Opplæring, dagtilbud og tilrettelagt aktivitet (ODA) i Nesodden kommune.

Tre personer med tommelen opp i en bakke. - Klikk for stort bildeTommelen opp for para-alpint: Fra venstre Gunnar Murstad jr., leder av Brattbakkens venner, teknisk ansvarlig Frank Marius Marthinsen fra Park, idrett og friluftsliv og Sidsel Hedemann Amdam fra Opplæring, dagtilbud og tilrettelagt aktivitet (ODA) i Nesodden kommune. I Brattbakken før snøen kom. - 18. desember 2020. Marius Morstøl Jenssen      

På Nesodden er det en relativt stor gruppe i målgruppen for utøvere. Det kan være elever på barneskolen, ungdomsskolen og den videregående skolen med funksjonshemninger. Eller brukere av ODA, dagsenteret for utviklingshemmede, flyktninger og andre grupper.

 

Plakat på veggen til varmestua der det står om det tilrettelagte tilbude. - Klikk for stort bilde– Det tilrettelagte tilbudet vil foreløpig være på dagtid i regi av skoler og dagsenter, men kommunen håper at tilbudet vil vekke interessen for alpint hos mange av utøverne, slik at tilbudet kanskje kan utvides til kvelden og i helgen, sier hun.

 

Det jobbes også med et tettere samarbeid med Sunnaas sykehus.

 

Landslaget kommer

Lederen i Brattbakkens Venner, Gunnar Murstad jr., brenner for alpinsporten og er en ildsjel bak satsningen på para-alpint på Nesodden.


– Vi har nå cirka 50 aktuelle brukere av tilbudet på Nesodden, og sammenliknet med at det er 70 aktive i Oslo, så vi er ganske stolte for at vi skal få dette til, sier han.


Klikk for stort bildeNesodding Cato Zahl Pedersen er 13 ganger gullvinner i Paralympics, i grenene langrenn, alpint og friidrett. - Cato hjelper og støtter dette prosjektet helhjertet og er med i ekspertgruppa vår, sier Gunnar Murstad jr., leder av Brattbakkens venner. Murstad får også full støtte fra para-alpinlandslaget, som har lovet at landslagsutøvere skal ta turen til Brattbakken. Landslagstrener Hans Blattmann til høyre. Bildet er innendørs i skianlegget på Lørenskog. Han er også i dialog med Norges skiforbund.

 

– Det er skiforbundet som skal tilrettelegge for kursingen av de kommunalt ansatte og andre. Beate Haugen, som er rekrutteringsansvarlig for para-alpint, sa til meg at hun var kjempeimponert over at så mange har meldt seg som ledsagere her på Nesodden. Jeg har også vært i kontakt med landslagstrener Hans Blattmann i para-alpint, som har lovet å ta med seg eliteutøvere til Brattbakken, smiler Murstad fornøyd.


De har også kjøpt in sitte-ski (sit-ski) til utleie.

 

Tur blir det uansett vær

Brattbakkens venner har mange medlemmer blant Nesoddens befolkning, og frivillige forvalter alpinbakken på vegne av Nesodden kommune, som eier Brattbakken og heisanlegget.

 

– Rundt 70 frivillige i løpet av ett år står bak cirka 2300 dugnadstimer i Brattbakken. Nå når para-idretten involveres i større grad, skal vi også jobbe med flere ting, som bedre universell utforming i varmestua vår, sier Murstad.

Snøkanon og snø i lufta. - Klikk for stort bildeDet produseres snø i Brattbakken - 11. januar 2021. Brattbakkens Venner   

Og til vinteren blir det uansett para-alpint.

 

– Hvis det skulle bli mildt og lite snø i vinter, slik at vi ikke klarer å produsere nok snø i Brattbakken, vil vi erstatte tilbudet i Brattbakken med å reise på turer til andre steder der de lager kunstsnø eller er naturlig snø. Det kan være til Tryvann og Norefjell. Men i disse dager så produserer vi snø i massevis, og vi håper på åpning av Brattbakken for alle rundt 22. januar, sier han.


Mer om Brattbakkens venner - Nesodden alpinsenter kan du lese om på deres Facebook-side her.Klikk for stort bilde Norges skiforbund  

Les også om skispor og skøytebaner på Nesodden