Informasjon om korona

Her finner du oppdatert informasjon om koronasituasjonen i Nesodden kommune.
 

Gå til informasjon om koronavirus

Lukt og smak på kommunalt drikkevann

Klikk for stort bildeVannglass Jana Sabeth/Unsplash

Klimaendringene vi nå opplever – også i Norge - med temperaturøkning og mer ekstreme nedbørsperioder får konsekvenser for mange vannverk som har overflatevann som råvannskilder. Økt organisk innhold og/eller turbiditet i råvannet medfører endringer i renseprosessen på vannverkene.

 

Problemet med omveltninger i Blekslitjern vår og høst er også et problem. Det er denne omveltningen som er årsaken til lukt- og smaksproblemene («myrsmaken») noen nå opplever på det kommunale drikkevannet levert fra Bleksli vannverk. Hvor kraftig smaken vil bli og hvor lenge dette vil vedvare kan ingen vite, men normalt kjennes smaken noen uker. 

 

Råvannet gjennomgår fullrensing med filtrering og desinfisering, men renseprosessen på vannverket klarer dessverre ikke å fjerne lukt og smak. Når «myrsmaken» kommer får vi ofte spørsmål om vi kan foreta oftere spylinger av ledningsnettet. Dette er ingen løsning på problemet da lukt og smak kun skyldes råvannskilden.

 

NB! Alle analyser av vannet viser at vannet er trygt å drikke.
Bakteriologiske analyseresultater er gode, så vannet er helsemessig trygt å bruke.

 

Kommunen har besluttet å gå til anskaffelse av et kullfilter på Bleksli vannverk som vil redusere lukt og smak på vannet. Det pågår prøvetaking av pilotanlegge med kullfilter. Dette er nødvendig for å dimensjonere kullfilteret. Vi tar nå sikte på at bygging av kullfilter kan startes opp i 2020.