Her henger «Edsavleggelsen» på kommunehuset

Bjørn og Kristin Zapffe ser på det flotte maleriet sammen med ordfører Cathrine Kjenner Forsland. Nesodden kommune/Torbjørn Andersen

Et maleri henger på Det kongelige norske slott. Et maleri henger på Stortinget. Nå har Nesodden kommune fått i gave det tredje maleriet av «Edsavleggelsen» av Nesodden-kunstneren Harald Dal. Det henger i Ungdomsarenaen på kommunehuset Tangenten.

- Det er veldig fantastisk at alle gode ting er tre. En versjon «Edsavleggelsen» henger på Slottet og en versjon på Stortinget. Nå henger det et bilde på Tangenten. Det er flott. Jeg er veldig stolt av at vi endelig får et slikt bilde her. Det er også malt av en nesoddkunstner. Det er fantastisk, sier Bjørn Zapffe, som donerer bildet sammen med sin kone Kristin.

 

Sistnevnte er datteren til Harald Dal.

 

- Jeg synes det er veldig hyggelig at bildet får henge her på kommunehuset, sier Kristin Zapffe.

 

Forløperbildet til maleriet på Stortinget

I 1955 fikk nesoddkunstneren Harald Dal i oppdrag å male Kong Haakons edsavleggelse. Maleriet skulle gis som Stortingets gave til kong Haakon i forbindelse med hans 50-årsjubileum som monark. Det er en tidligere versjon av «Edsavleggelsen», som Nesoddens innbyggere nå får i gave.

 

- Dette er forløperen til det bildet som henger på Stortinget. Det er helt det samme mønsteret og akkurat det samme. Det ble laget som en modell, sier Bjørn Zapffe.

 

Den offisielle avdukingen av maleriet var det Nesoddens ordfører Cathrine Kjenner Forsland som stod for.

 

Ordføreren: - En historisk dag


Her er noe av det ordfører Cathrine Kjenner Forsland sa da hun avduket bildet:
«Dette er en historisk og stor dag for Nesodden, og på vegne av Nesodden kommune har jeg lyst til å si at vi er utrolig glade for at Kristin og Bjørn Zapffe har gitt oss denne kunstverket i gave. Tusen takk.

 

Kunstverket passer godt her til kommunestyresalen vår, hvor Nesoddens viktigste beslutninger tas. I vår lokale folkestyresal. Og det er det første kunstverket av Harald Dal som kommunen har i sitt eie.

 

Kunstneren Harald Dal var opptatt av en historisk korrekt fremstilling, og han gir samtidig det historiske øyeblikket et moderne uttrykk.

 

I 1955 fikk Harald Dal i oppdrag å male denne viktige begivenheten. Maleriet ble gitt som Stortingets gave til kong Haakon i forbindelse med hans 50-årsjubileum som monark. Versjonen på Stortinget er en variant som Stortinget kjøpte av kunstnerens enke i 1975. Den første versjonen ble avduket på Slottet i 1960. Og nå har vi en versjon her på Nesodden.»

Kristin og Bjørn Zapffe sammen med ordfører Cathrine Kjenner Forsland. Nesodden kommune/Torbjørn Andersen


Ettertraktet portrettmaler

Harald Dal var den mest ettertraktede portrettmaleren i sin levetid.

 

- Han har malt alt fra generalsekretæren i FN, Trygve Lie, som henger i FN-bygningen i New York og helt til Johan Falkberget som henger i Røros kirke. Det som er litt morsomt er at begge to er utgitt på frimerker, sier Bjørn Zapffe og fortsetter:

 

- Harald har malt alt fra Kongen til regjeringssjefer, industrifolk og bankfolk. Han hadde kø av folk av som ønsket hans tjenester. Han har malt over 200 portrettbilder, sier Bjørn Zapffe.

 

Kona Kristin er tydelig stolt av sin far.

 

- Det som er litt morsomt er at jeg har en sønn som går på Ås på universitet. Der inne henger det et stort portrett av den første rektoren på Ås Landsbrukshøyskole. Det er malt av min far, sier Kristin Zapffe.

 

Bjørn Zapffe avslutter med en hyggelig historie om et annet bilde malt av Harald Dal.

 

- På 80-årsdagen til Kong Olav ville regjeringen Brundtland gi ham en gave. De ville gi ham et portrett av Kong Haakon da han stod på rekka da han kom fra England i 1945. Et bilde der han hilser til folket og vinker. Det ble et veldig flott portrett, som henger på Slottet, sier Bjørn Zapffe.