10 år med A-hus

Klikk for stort bilde Jeg skriver dette på Ahus. Jeg er ikke syk, men mange fra Nesodden tar turen til Ahus jevnlig for å få behandlinger i forbindelse med sykdom. Det gjør vi sammen med 10 prosent av landets befolkning. 5000 barn fødes her hvert år. Det jobber 8800 personer her. Når det åpnet for 10 år siden var det landets mest moderne. Det er bygget flere moderne sykehus etter det, men Ahus er fortsatt et av de ledende sykehusene i landet på kompetanse og de tilbudene som leveres.

Tankene for sykehuset er 18 år gamle, men bygget og løsningene er fortsatt det som ses til når det skal bygges nytt. Selve bygget hadde en kostnad på 8.8 milliarder kroner. Og ifølge prosjektleder var det også et viktig rekruteringsverktøy for anleggsbransjen ved at det lå fem barnehager rett ved, hvor store grupper med barn sto klistret til gjerdene for å følge med på utviklingen. Nesodden har tilhørt Ahus siden Aker sykehus ble besluttet nedlagt i 2011. Det skjedde ikke helt uten diskusjon, men i dag er det en realitet.

Teknologisk fremgang

Klikk for stort bilde Utviklingen innen helsesektoren kommer snikende, men når den presenteres med et intervall er det litt til å miste pusten av. Pacemaker er gått fra å være som en liten mandarin, til å bli et lite to cm. stav som legges inn i hjertekammeret. Teknologisk utvikling har vært et eventyr. Roboter som opererer. Blue-Ray til streaming av for eksempel operasjoner, har også vært en realitet i dette tiåret. Teknologi har også gitt mulighet til mer behandling. To onkologer med bakgrunn i nye kreftbehandlinger, har blitt til åtte. Ny teknologi har også bidratt til landets største slagavdeling. Nå kan man blant annet løse opp propper i løpet av en time, eller så kan man fiske opp propper som sitter fast. I nesten halvparten av tilfellene er det nå heller ikke nødvendig med store åpne operasjoner for å behandle blodårer og hjerter.

Viktige tjenester til kommunen

Denne uken har det også vært ny runde med representantskapsmøter i disse IKSene våre. Brann, Renovasjon, barnevernsvakt, incestsenter med flere. Disse er selskaper som utfører oppgaver og leverer tjenester til kommunen. Disse selskapene gjør selvstendige vurderinger, men gjør viktige oppgaver for kommunen. Brannvesen er blant annet de som sørger for at helikoptrene til luftambulansen kan lande trygt dersom det skjer noe akutt på halvøya. Jeg opplever at disse selskapene er opptatt av å gi best mulige tjenester til kommunene. Renovasjon satser stort på et grønt Follo, men det betyr også nye investeringer på Teigen, og et tilbud om abonnementstjenester på henting av grovere avfall og hageavfall. Dette skal komme skikkelig på plass til neste år. Renovasjon og gjenvinning er en viktig del av løsningen på klimautfordringene.

Minikonferanse om Tv-aksjonen og nye turløyper

TKlikk for stort bilde il helgen håper jeg mange har satt av tiden til minikonferansen "mindre alene sammen" som vil foregå søndag kl. 14.00. Her skal vi diskutere utenforskap på Nesodden. På torvet på lørdag kan du få mer informasjon, og melde deg på som bøssebærer til neste helgs TV-aksjon. Håper vi sees der, og på konferanse. I helgen kan dere også teste ut de flotte nye turløypene til DNT på Nesodden. Her er det lagt ned 600 dugnadstimer, og Nesodden kommune har bidratt til bedre stier på rutene som er merket. Vi har et fantastisk turområde, nå blir det enda lettere å bruke det. De fire turbokkassene gjør turene enda litt mer spennende også.

Ønsker alle en god helg!

Truls