Samisk nasjonaldag, klimasignering og gamle ordførere.

Klikk for stort bildeDenne uken hadde Nesodden kommune, slik vi har hatt i flere år, en veldig flott markering av Samenes nasjonaldag. Det er viktig å være stolte av sin egen identitet, og vi kan alle være stolte av at Norge er et land som rommer to nasjoner. Vi skal jobbe med å styrke interessen for samisk kultur og språk, både hos personer med og uten samisk tilknytning.

 

Som taleholder ved markeringen fikk jeg anledning til å dykke ned i historien, og det var spennende å se rollen kvinnene har spilt i utviklingen av det samiske samfunnet. Helt fra Elsa Laula Renberg var initiativtaker og ideeier til det som ble det første samiske landsmøtet i 1917, til de tre kvinnene som gjennom årene ble ansvarlig for å utforme det samiske flagget. Hvorfor jeg ikke husker dette fra skolen kan man også spørre seg om.

Sammen med rundt femti andre ordførere signerte jeg på torsdag Osloregionens ordførererklæring for miljø og klima i Oslo rådhus. Nesodden har lagt FNs bærekraftmål inn i kommuneplanen og jobber aktivt med å oppdatere den for å få ned utslipp. Vi er stolte og fornøyde med at et av de viktigste prosjektene i regionen er å elektrifisere Nesoddbåten i løpet av året.

 

Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019. og det er verdt å merke seg at Oslos byrådsleder Raymond Johansen var klar på at Oslo aldri hadde kunnet blitt dette uten et godt samarbeid med kommunene rundt. Oslolufta har ikke vært så bra som nå på ti år. Det er bra for alle som bor i og rundt Oslo, men det betyr også at man får ned klimautslippene. Osloregionen står for halvparten av landets utslipp fra biltrafikken. Det har vi et felles ansvar for å redusere, også lokalt på Nesodden. Det er likevel sånn at for å få ned ettermiddags- og kveldstrafikken må vi planlegge samfunnet bedre. 700 mammaer var nylig ute i amta og ønsket seg bedre tilbud I kommunen. Det er en del av den samme utfordringen.

 

På onsdag er det nytt møte i formannskapet. Vi har nå fått hengt opp bildene av alle kommunens tidligere ordførere. De har ikke vært på veggen siden vi flyttet kommunehuset fra Varden. Vi skal nå ha formannskap og utvalgsmøter i Agnor møterom hvor disse bildene henger. Jeg tror det er viktig å ha de politiske møtene I et rom med litt historisk identitet. Vi som er valgt I dag, bygger kommunen og fremtiden på skuldrene til de som gikk foran oss. Dette er både på godt og vondt, men vi skal ha respekt for det arbeidet som har blitt lagt ned.

 

Til helga håper jeg også at flest mulig får nyte arbeidet som et lagt ned med skiløyper i marka. Det er meldt regn, men la oss krysse fingrene for at vi kan nyte denne vinteren litt til.

 

God helg!

Truls