Informasjon om korona

Her finner du oppdatert informasjon om koronasituasjonen i Nesodden kommune.
 

Gå til informasjon om koronavirus

Pride og plan

Klikk for stort bildeHenger opp regnbue-flagget utenfor kommunehuset Tangenten sammen med kultursjef Ellen Knutsen.Ordførerens fredagshilsen uke 26: Vi må ha en plan. Det gjelder også for arbeidet vårt med inkludering i kommunen. Tirsdag hadde vi satt tidligere Amta-redaktør Jon Martin Larsen på saken med å sette sammen et panel i forbindelse med Oslo Pride. Det utfordret oss. Hva gjør vi egentlig i kommunen?

Vi har de siste årene heist regnbueflagget, det er veldig bra, men hva mer? Flere kommuner har laget planer for hvordan de kan jobbe. Oslo har laget en ambisiøs plan som heter Stolte Oslo, med 23 tiltak, som legger opp til skolering og kompetansehevende tiltak blant kommunalt ansatte, en rekke mangfoldstiltak, tiltak for økt synlighet og feiring av det skeive Oslo. Den var inspirerende å lese. Det kunne være fristende å bare kopiere innholdet for å vedta det på Nesodden, men noe av poenget bak planen er hvordan det ble jobbet med. Det ble holdt rundebordskonferanser og kunnskapskonferanser, Fri var en nær samarbeidspartner.
 

I debatten på biblioteket lærte jeg at det er lett å være voksen og skeiv på Nesodden, bare du sier ifra. Det er allikevel ikke lett å komme ut. Anna fra faddergruppa på Nesodden videregående skole fortalte at hun ikke visste om noen på skolen som hadde stått frem. Det skal statistisk ikke være mulig. Hva er det da med vårt samfunn som gjør at unge ikke synes det er trygt å være åpne om den de er? Bruk av homo som skjellsord, og fokuset på hvordan en ekte gutt og jente, skal se ut, med blått og rosa, ble trukket frem. Det kan være flere svar, men dette er noe vi må til bunns i. Jeg vil invitere Fri Oslo og Akershus på et møte etter ferien for å snakke mer. Jeg har også blitt utfordret på at Nesodden må ha en egen parade. Det kan ikke kommunen gjøre selv, men vi kan bidra. Hvis du har tanker om hvordan det kan gjøres, hvem som kan delta, hvordan det organiseres så send meg en mail. Skriv gjerne Pride i emnefeltet. Kanskje kunne vi ende opp med en fest i pop-up parken vi åpnet i helga?
 

Pop up-parken åpnet

Åpningen av parken var en stor suksess. Masse folk og god stemning. Jeg har også sett folk bruke den aktivt gjennom hele uka. Nå er det litt opp til oss å bruke den. Kanskje du er en person som drar i gang noe aktivitet der? Hva med å lage en petanque-turnering? Det er som Tore Henning, redaktøren av båtmagasinet Signalen, sa på Plan-pub-møtet på Fjellstrand: Use It or Loose It. Det er ofte sånn med ting vi har her lokalt.
 

Mennesket i sentrum

Debatten om kommuneplanen går fortsatt godt. I går var blant annet Øystein Bull-Hansen fra Norske arkitekters landsforbund til stede på Plan-pub. Han har tidligere snakket for formannskapet om erfaringen sin fra utviklingen Drammen har vært gjennom og delte mange gode perspektiver på hvordan en kommune bør jobbe for å ha kontroll på egen utvikling. Det var derfor veldig hyggelig å høre at hans karakteristikk av planen var at han nettopp så en kommune som ønsket å ta kontroll over egen utvikling. At man ikke ville overlate til tilfeldige tomteeiere og utbyggere å diktere veien videre, men lage klare planer for hvordan man utvikler kommunen med mennesket i sentrum.

Den siste uken har jeg også prøvd å ha meg selv i sentrum. Det er utrolig deilig med kort vei til stranda når vi har dette været. Jeg leste en artikkel om at nordmenn ble andre mennesker i dette været. Jeg føler meg veldig som meg selv, men det vært utrolig deilig med kveldsbad de siste dagene. Dette blir min siste fredagshilsen før august. Da passer det kanskje å si at enten vi jobber med Pride eller kommuneplan må målet være at folk skal kunne være seg selv og ha det godt i egne liv.
 

God sommer!
 

Truls Wickholm
ordfører
truls.wickholm@nesodden.kommune.no


Noen bilder fra uka som gikk:

Ordførerens hjørne - Klikk for stort bildeVelkommen til infosenter i Tangenten.

Pride - Klikk for stort bildeDenne uken var det panelsamtale på Tangenten med Brita Brekke fra FRI Oslo og Akershus, Jon Martin Larsen, Linn Cecilie Ulvin, Even Rognlien, Arvid Dalseth Iversen, Lara Rashid og Anna Haug Vandenhove, Jeanette Solstad. Ellen Knutsen tok bildet.Ordførerens hjørne - Klikk for stort bildePlan-pubOrdførerens hjørne - Klikk for stort bildePlan-pub
Ordførerens hjørne - Klikk for stort bildeOrdførerens hjørne - Klikk for stort bildeOrdførerens hjørne - Klikk for stort bildeÅpning av sommerbiblioteket.