Lihkku beivviin!

Ukas store begivenhet var helt klart den samiske nasjonaldagen. Den gav oss en flott mulighet til å ta del i den samiske kulturen. Line Efraidsen som bor her på Nesodden gav gjennom sin egen historie oss et innblikk i det å vokse opp som same i Norge. På godt og vondt, men hennes stolthet over den hun er, sin familie og kultur var ikke til å ta feil av. Den var rørende.Samenes nasjonaldag kulturmarkering i Tangenten. - Klikk for stort bildeMari Helander og Anne-Lise Johnsen Swart leser eventyr for ordføreren og andre.

Uken ellers har vært preget av møter med innbyggere som har hatt ting de ville ta opp. Det har vært nyttig og lærerikt. Vi blir ikke bedre om vi ikke får frem det folk ser som utfordringer. Mange har også gode ideer til hva vi kan gjøre i kommunen.

På det personlige plan må jeg også trekke frem Onsdagsrennet denne uka. Rett og slett en fantastisk opplevelse. Så mange barn som får oppleve glede i skisporet. Og så mange voksne som står på og gir noe igjen gjennom sin frivillige innsats.


Til søndag skal det avholdes statsborgerskapsseremoni i Oslo rådhus for nye statsborgere i Oslo og Akershus. Der møter seks nesoddinger som skal feire sitt nye statsborgerskap sammen med over trehundre andre og gjester. Ordførere fra hjemkommunene deltar også i det som ser ut til å bli en flott seremoni.


Det er nok mye spennende som skjer i kommunen i helga også. Selv gleder jeg meg til å se oppsetningen av «Askepott» med Nesodden Teaterfabrikk i Elevkantina på Tangenten.


Under talen jeg holdt på samisk nasjonaldag hentet jeg frem et sitat fra Nils Gaup sin Oscar-nominerte film «Veiviseren». Der får hovedpersonen et råd av fangstfolkets vismann:


«Du ser ikke luften, men du er uløselig knyttet til den. Slik er alt knyttet sammen med usynlige bånd. Nei, min sønn, du kan ikke rive deg løs fra helheten. Men du kan glemme at du er knyttet til den, og da blir du en mann på villspor, på vei mot selvutslettelse.»


Jeg vet ikke om vi i Nesodden advarer mot selvutslettelse, men Nesodden kommunes visjon er at vi sammen skal skape det gode livet! Det gjør vi kanskje best om vi tenker litt i retning av den samiske visdommen slik den ble formidlet i filmen.
 

God helg!
 

Truls Wickholm
ordfører

truls.wickholm@nesodden.kommune.no
 

Samenes nasjonaldag kulturmarkering i Tangenten. - Klikk for stort bildeLine S. EfraidsenSamenes nasjonaldag kulturmarkering i Tangenten. - Klikk for stort bildeSamenes nasjonaldag 2018 - flaggene til topps - Klikk for stort bildeDet er nå tradisjon at ordfører heiser flagget klokken 8 om morgenen sammen med det norske flagget utenfor kommunesenteret Tangenten på samenes nasjonaldag hvert år 6. februar.