Klimakamp, arealplaner og skirenn!

Klikk for stort bildeI dag ble jeg møtt utenfor Tangenten av barn som ville ha svar på hva vi politikere kan gjøre for klima og miljø, og det haglet med slagord som "reager nå", "vi har bare en planet", "det er vår fremtid", og "vi vil ha snø – jorda skal ikke dø"! Svaret er at vi kan gjøre mye.

Barna brukte sterke ord som både illustrerer alvoret og som krever handling. De unge som hadde møtt frem krevde svar på mange spørsmål, og de hadde ideer til løsninger. Dette var åpenbart ikke en gjeng som bare ville ha fri fra skolen - det var lagt ned mye arbeid i plakater og i slagord. De ville blant annet vite hvorfor noen politikere ikke tror på klimaendringer. Jeg må innrømme at det lurer jeg på selv også, og vi ble enige om at det var like rart som at noen fortsatt tror jorda er flat.

 

Gro Harlem Brundtland er kjent for å ha sagt at "alt henger sammen med alt". I kommunen kunne vi godt sagt at "alt henger sammen med arealplanen". Det ville kanskje ikke blitt like mye sitert, men sant er det uansett. Den nye arealplanen ble diskutert i onsdagens formannskapsmøte, og her burde disse elevene sikkert også vært. Hvordan vi planlegger samfunnet vårt, hvor og hvordan vi bygger, har alt å si for klimaarbeidet lokalt. Vi må bo sånn at ikke alt arealet bygges ned! Vi trenger skogen, og vi må bo sånn at vi får nærhet til butikker, restauranter, kafeer, treningshaller og skoler. Her hadde forslaget til en fremmøtt gutt vært aktuelt: bygg på parkeringsplassene. Da kan ikke folk kjøre bil også sparer vi naturen. Det er tydeligvis fra barn vi skal høre sannheten.

 

Samtidig med formannskapsmøtet var det på onsdag også utdeling av premier etter avslutningen av årets onsdagsrenn. "Vi vil ha snø – jorda skal ikke dø" hadde sikkert slått an der. Det er faktisk det det handler om. Ikke akkurat ski, men at jorda nå endrer seg så drastisk at vi ikke lenger vet om fremtidige generasjoner vil ha en jord og et land som ligner på det våre forfedre hadde. Det gjør meg full av ettertanke. Er det opp til meg så skal også mine barnebarn få gå på ski. For at planeten skal reddes, men også for å kunne få oppleve vinter og alt det har å by på.

 

Akkurat nå er vi nok ferdig med vinteren for i år. Neste uke skal arealplanen i kommunestyret til siste behandling. Nå er det det bare å glede seg til mer vår. La oss likevel ha alvoret med oss. Vi skylder neste generasjon å gjøre vårt for å redde klimaet og planeten.

 

God helg!

 

Truls Wickholm

Ordfører