Holmekollen, frigjøring og veteraner!

Klikk for stort bilde

Denne uken feiret vi at det har gått 74 år siden Norges frigjøring fra nazismen og tysk okkupasjon, men vi markerer også at det, 4. juli, er 75 år siden brødrene Wagle og Kyrre Karlsen mistet livet i en krigshandling på Flaskebekk. Dette må sies å være den mest dramatiske hendelsen her på Nesodden under andre verdenskrig.

 

75 år er lang tid, og det er ikke mange med oss i dag som selv opplevde krigen. Likevel står handlingene og ofrene som ble gjort den gangen, av menn og kvinner som Tell-Christian, Kyrre og Ivar, fortsatt helt sentralt for oss som nasjon, for vår verden, verdensorden og for freden som har vedvart i vårt land helt fra maidagene i 1945, og frem til i dag. «Cornkrake» og andre radiostasjoner rundt om i landet var helt sentrale i kontakten med de alliertes hovedkvarter, og radiooperatørene som drev dem var avgjørende for den allierte seieren.
 

Ivar William Wagle ble 30 år og etterlot seg kone og en liten sønn. Leif Kyrre Karlsen og Tell-Christian Wagle ble henholdsvis 25 og 24 år. De ofret sitt liv i kampen for et fritt Norge. Formannskapet i Nesodden har vedtatt at dette er en viktig markering for oss. Det skulle kanskje bare mangle, ettersom vi 8. mai feiret at Norge ble et fritt land den samme datoen i 1945, etter å ha vært okkupert siden 9. april 1940.

 

8. mai er også veterandagen. Norge har over 100 000 menn og kvinner som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig. Dette er vanlige folk som du ikke nødvendigvis kan se at har deltatt i internasjonale operasjoner. Det kan være venner og bekjente. Folk vi kanskje har lurt på hvordan har det, uten at vi egentlig har turt å snakke om det. Det er også mennesker med mye stolthet, og med et kameratskap og et samhold vi på utsiden ikke helt forstår. Nesodden bidrar til et eget Veteranhus i Drøbak og vi dekker deltakelse på middagen for veteraner bosatt i vår kommune, som avholdes hvert år på Oscarsborg. Internasjonale krigsoperasjoner kan være gjenstand for politiske diskusjoner. Veterandagen er ikke rett tidspunkt for disse. Dette er en dag hvor vi viser respekt for dem som, med risiko for eget liv, har valgt å gjøre noe viktig for landet sitt, noe som de tror på. Takk for innsatsen.

 

Til helgen skal Flyt dansestudio sette opp "En midtsommernatts drøm". Jeg skal prøve å få med meg det. Flyt studio har laget en ny vri på det klassiske stykket - vi møter Max, en tenåring som gremmes av forbrukersamfunnet han ser rundt seg. Det er i tillegg dugnad i sameiet der jeg bor, og jeg har kommet i skade for å si ja til å løpe en etappe i Holmenkollstafetten. Heldigvis har jeg fått en av de lette. Håper jeg ikke skuffer laget for mye. Det blir uansett gøy å være med!

 

Ønsker alle en fin helg og håper regnet gir seg snart!