Informasjon om korona

Her finner du oppdatert informasjon om koronasituasjonen i Nesodden kommune.
 

Gå til informasjon om koronavirus

Fantastiske Steilene og folk som jages av ordføreren

Klikk for stort bildeNoen ganger må man se ting for å skjønne ting. Rådmann Wenche og jeg ble mandag kjørt kommunen rundt av økonomisjef Arve Ruud, som for øvrig går av med pensjon neste uke.

Etter at Arve har vært i kommunen i over femti år, var det ganske mye å fortelle underveis. Vi fikk høre om alt fra isspising på trappa utenfor postkontoret på Svestad brygge til overnattinger i søsterboliger på det som i dag er Nesoddparken. Det er utrolig gøy å bli kjent med kommune fra mange ulike sider. Ikke minst fikk vi sett alle bryggene våre og eiendommene vi har. Neste uke skal også formannskapet ha en sak om omorganisering av eiendomsdriften i kommunen. Det blir spennende.

Klikk for stort bildeMen i Arves bil kom vi ikke over til Steilene. Da trengte vi Undine. Nesoddens, for tiden, eneste ferge i eget eie. Steilene er godt brukt av folk på Nesodden. Ikke minst av skolene. Vi tilbrakte noen timer der ute sammen med andreklasse på Berger skole. Uteskolen har også et eget bygg der. Mest av alt er Steilene et utrolig vakkert sted. Nå om sommeren er det mye brukt av folk som koser seg i sola, og seilforeningen har også et veldig godt tilbud der til barn og unge som har lyst til å lære å seile. Skal man gifte seg, feire bursdag eller lignede er det også mulig å leie flere typer lokaler der. Kystkultursalen tar over hundre personer. Der skal også semesterets siste kommunestyre avholdes. Det blir gøy å ta med kommunestyret ut i litt mer rustikke forhold. Ikke minst er det viktig at vi bevisstgjør oss på hva vi eier der ute og at vi sammen klarer å ta vare på det.

Nært på næring gikk også av stabelen denne uka. Fra kommunens side snakket vi om hvordan vi legger til rette for mer næringsutvikling gjennom arealplanen og vi presenterte vår nye næringsrådgiver som begynner til høsten. Hege Andersen har erfaring fra både privat og offentlig sektor, og vi tror hun kan utgjøre en forskjell for det etablerte og det kommende næringslivet her på halvøya.

Arealplanen viser oss også hvordan vi skal klare å bo flere mennesker her på en god måte. I motsetning til hva noen ønsker å gi inntrykk av, er det et ønske om å legge til rette for at det bygges flere typer boliger på Nesodden. I dag er bebyggelsen preget av mye eneboliger, tomannsboliger og rekkehus. Det er lite mindre boliger til de som trenger det, enten fordi de helst vil ha det, er i etableringsfasen, eller har økonomiske grunner som tilsier det.

Det har oppstått en debatt om at Nesodden jager fattige ut av kommunen. Det er uheldig. I sosialtjenesteloven pålegges NAV å gi økonomisk veiledning. Dette gjøres i en veiledningssamtale med NAV, der det sees på ulike muligheter for å gjøre dem som mottar veiledningen uavhengig av sosial støtte. Enkelte ser ut til å mene at jobb og bomuligheter ikke skal være en del av den samtalen. Det finner jeg noe pussig i og med at jobb og bolig er henholdsvis den største inntekten og utgiften for de fleste av oss. Nav forteller meg at de kontaktes av folk som ikke klarer sine økonomiske forpliktelser til tross for at de er i arbeid. De er ofte frustrerte og i en situasjon de ikke ønsker å være i over tid. Veiledningssamtalen har derfor som formål å se å synliggjøre alle muligheter og kombinasjoner for at innbygger skal kunne etablere en økonomisk sitasjon som gjør at de blir selvhjulpne. Det er viktig å si at det alltid er innbyggeren selv som utfra sine ulike muligheter må ta sitt eget valg. Det er aldri hyggelig når noen kommer i en vanskelig situasjon. Jeg skjønner politikere som vil hjelpe, men det er viktig å ikke fremstille ting som noe annet enn det det er.

Vi har også hatt første møte om høstens TV-aksjon denne uka. Det er kirkens bymisjon som har fått den denne gangen, og den heter Mindre alene sammen. Jeg håper på stort engasjement rundt arbeidet, som for mange starter allerede nå.

Privat hadde jeg sommeravslutning i barnehagen. Min eldste ble i beste tradisjon sparket ut og er klar for skolen. Mange har nok denne og andre typer avsluttinger den kommende måneden. Det er hyggelig å samles, selv om jeg vet at også mange ikke får tiden til å gå opp til alt.

Håper alle får en flott helg. Kan anbefale å ta turen til Fagerstrand for Fagerstrand dagene på lørdag og søndag. Der blir det mye moro. Og på søndag kan man få med seg Bunnefjorden Barokkselskap som spiller et Napoli-program i Nesodden kirke.

Nyt sola!