Informasjon om korona

Her finner du oppdatert informasjon om koronasituasjonen i Nesodden kommune.
 

Gå til temaside om koronavirus

En stor glede å feire 17. mai sammen med dere

Jeg tilbrakte dagen på Tangen, men bilder fra Amta og bilder dere alle la ut på sosiale medier, vitnet om en god feiring over hele Nesodden. Å få gå foran i toget på Tangen var utrolig hyggelig. Det var kjempefint å få hilse på alle dere feststemte folk som hadde møtt opp for å hilse det flotte toget.

17. mai toget på Tangen 2018 - Klikk for stort bilde17. mai toget på Tangen 2018 Ellen Knutsen

Jeg legger ved talen jeg holdt ved flaggheisingen på Nesoddtangen skole:

 

Kjære alle sammen!


Gratulerer med dagen!
Tusen takk for invitasjonen.

 

I dag feirer vi oss selv og grunnloven. Hendelsene på Eidsvold i maidagene 1814 skulle også bli starten på det som ble en uavhengig nasjon 90 år senere, 7. juni 1905.
I taler, sånn som dette, kaller vi ofte 17. mai for Norges bursdag. Dette til tross for at vi ikke ble en uavhengig nasjon i 1814. Det er allikevel 17. mai og grunnloven vi feirer som vår nasjonaldag, og ikke 7. juni.

 

Det er sikkert mange forklaringer på det, men en av de er at grunnloven er fundamentet for nasjonen vår. Den representerer de verdiene vi står for. Inspirert av den franske revolusjonen var frihet, likhet, brorskap, en av de grunnleggende tankene bak arbeidet med grunnloven.

 

17. mai handler for mange om å markere hvem vi er og hva vi står for som nasjon. Vi ønsker å være en raus og inkluderende nasjon hvor alle skal kunne føle seg hjemme, uansett hva du har i lommeboka, hva du tror på, hvilken hudfarge du har eller hvem du elsker.

 

Frihet, likhet, brorskap.

 

Grunnloven er som vi vet passert 200 år. Den har gjennomlevd mye og har vært under press mange ganger. For all sin storhet, trygghet og stødighet er den fortsatt bare et dokument skrevet av mennesker. Det er derfor også menneskers oppgave å verne om den.

 

En annen stor inspirasjonskilde for vår grunnlov var den amerikanske uavhengighetserklæringen fra 1776.

I USA har de det siste året hatt en pågående debatt om tilstanden til det amerikanske demokratiet, og det skrives bøker med titler som  - slik dør demokratier. En bok som tar opp et viktig poeng. De fleste demokratier dør ikke som følge av voldelige kupp, men som følge av demokratiske valg.

 

Det første som står for fall når et samfunn sklir vekk fra de demokratiske verdiene er ikke nødvendigvis Dovre, men sannheten.

 

I boken «Om tyranni» skriver den amerikanske professoren Timothy Snyder om dette. Han sier at når det ikke lengre finnes sannhet, kan det heller ikke finnes tillit. Uten tillit, ingen rettsstat. Og uten en rettstat, intet demokrati.
Norge er kanskje det landet i verden hvor vi har høyest tillit  til hverandre, og til myndighetene. Slik sett er vi godt rustet til å gå inn i en tid som viser disse utviklingstrekkene flere steder i verden.

 

Dette var muligens mye alvor klokken åtte på en torsdag morgen. Men jeg mener at det å feire oss selv, også handler om å anerkjenne verdien av det vi har oppnådd, og å være oppmerksomme på at det kan kreve noe av oss for å beholde det.

 

En del av det å beholde et fredelig demokrati handler også om å ha evnen til å se utover seg selv. At Norge ikke er seg selv nok. Som en liten nasjon er vi avhengig av en stabil verden med en etablert rettsorden som aksepteres av både de med mye og lite makt. Vi er heldige som bor et sted uten krig. Vi trenger bare å skru på TV'n eller se på en telefon for å se mennesker i enorm lidelse. Situasjonen på Gaza er ikke akseptabel. Det er vår oppgave som nasjon å stå opp for de som undertrykkes og mot urettferdighet.

 

Det er et engasjement jeg ser at mange på Nesodden har. Man ønsker å delta i verden og i samfunnet.

 

Verden har også noe å lære av Nesodden, hvor vi har veldig mye tillit til hverandre. Jeg føler meg veldig heldig som får bo i dette lokalsamfunnet der det finnes så mange som har lyst til å gjøre så mye for hverandre, og hvor så mange stiller opp for andre.

 

Jeg vet ikke om det er noe som er i vannet her, eller noe man får i seg når man går i nesoddmarka, men dette stedet og innbyggerne har noen helt spesielle kvaliteter som også vi som flytter hit i voksen alder blir en del av. Jeg har ofte tenkt at det kanskje er båten. Den turen der man møter en betydelig andel av nesoddens befolkning hver morgen. Vi vet om hverandre.

 

Den frivillige innsatsen på Nesodden er alt fra alle dere foreldre som har gjort denne dagen mulig, på denne og andre skoler her på Nesodden. Både gjennom å delta på dugnad, og hvor dere også gjør arrangementet virkelig inkluderende ved at det deles ut bonger slik at alle faktisk kan delta på en likeverdig måte her i dag.

 

Det er alle disse små og store tingene som skaper limet i samfunnet vårt. Nesoddens befolkning deltar på utrolig mye organisert frivillighet. Det betyr masse for integrering, ensomhet eller ren rekreasjon, men jeg ser også mer enn det. Folk stopper på busstasjonen for å plukke opp de som har bomma på bussen til båten. Ting som glemmes på båt eller buss, kommer som regel tilbake. Et samfunn hvor vi tør å være litt tilstede for hverandre, også utenfor de situasjonene der det forventes av oss, eller som vi har oppsøkt selv.

 

En del av det frivillige som betyr mye i dag er korpsene våre. De vil jeg nevne spesielt, for i år er det bestemt at det er musikkorpsenes år. Musikkorpsforbundet feirer hundre år! Gratulerer med det. Gratulerer også til vårt eget korps her, Nordre Nesodden, som 15. april fikk bevist at de er det 4. beste korpset i hele Oslo og Akershus. Det liker vi!

 

Skolekorpsene har blitt en stor del av vår feiring. Skolekorps, kor, barnetog, bløtkake og is. Ingen store militærparader eller gallamiddager. En dag der alle kan delta, og som ikke blir like fin om ikke alle deltar. Vi har lyst til å se det fellesskapet vi er en del av.

 

Denne dagen handler om å feire det som har vært og det som er. Landet vårt og de verdiene som vi er så stolte av.

Men det handler også om fremtiden. Nettopp derfor er det så viktig at 17. mai er barnas dag. At vi fortsetter å bygge videre på dette fundamentet for hva Norge er og skal være.

 

For ja, vi elsker virkelig dette landet!

 

La oss la dette være en dag der vennskap, glede og frihet kan stå i sentrum.

Jeg håper dette blir en dag hvor alle får kost seg sammen med venner og familie.

En festdag hvor vi minner hverandre om alt det vi setter pris på og gleder oss over.

 

Kjære alle sammen, gratulerer med dagen!

 

- Talens slutt - 

 

Håper alle koser seg i det som ser ut til å bli en flott pinsehelg.

 

God helg!

 

Hilsen

Truls Wickholm

Ordfører Nesodden kommune

 

Flaggheising på Nesoddtangen skole - Klikk for stort bildeFlaggheising på Nesoddtangen skole Truls Wickholm