Budsjett og demokrati

Klikk for stort bildeNå er budsjettet vedtatt. Det er helt klart et høydepunkt, selv om åpningen av kino på Nesoddtunet og Luciafeiring konkurrerer sånn rent følelsesmessig.

Hvis man ser bort fra innholdet i budsjettet synes jeg det er litt fantastisk at vi klarer å bli enige om mange ting på tvers av det politiske landskapet her på Nesodden. Og selve prinsippet om at det er innbyggernes valgte representanter som bestemmer, er faktisk noe som er verdt å glede seg over.

 

I utgangspunktet hadde rådmannen truffet godt med mye av budsjettet. Det er bra! Rådmannens forslag skal tross alt være «oppsummeringen» av vedtatte forslag og planer gjennom de årene dette kommunestyret har jobbet. Det er fint å se at det planarbeidet som gjøres faktisk betyr noe. I tillegg har partiene gjort noen prioriteringer utover dette. Det er bra at det er rom for å justere noe på bakgrunn av innspill fra lokalsamfunnet og partidemokratiet. 

 

Gjennom forhandlinger oppnådde vi enighet med SV, Venstre og Krf om at de skulle stemme subsidiært på forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre og Mdg. I avstemningen stemte også FrP for. Det er en styrke! Det kunne sikkert vært fristende å stemme i mot som en markering, men det at vi har et politisk klima hvor alle ser at de har mer igjen for å samarbeide er et gode for halvøya vår.

 

En av de tingene som kom i stand etter en diskusjon blant alle partiene, var å bevilge 1 million kroner mer til skolen. Dette illustrerer  at det går an å få til noe sammen når det å finne en løsning er viktigere enn å stå på sitt. Alle partier ønsket å satse på skole, men på litt ulike måter. Men felles delte vi et ønske om å styrke kvaliteten i det som tilbys Nesoddens elever. Vi diskuterte alt fra utredninger og symposium til satsning på enkeltstillinger. En utredning kunne gitt informasjon om hvordan vi skal satse mest mulig målrettet og effektivt. En lærerstilling kunne kommet noen til glede, men ville ikke fremstått som en helhetlig satsning.

 

Nå får vi det beste fra alle forslagene sammen med penger til å kunne følge opp det vi kommer frem til. Vi får et eksternt blikk på Nesoddskolen, samtidig som vi får en lokal diskusjon blant alle som er opptatt av den. Det skal trekkes resurser fra både kultur og næringsliv. Elever og lærere må selvfølgelig delta. Og basert på innspillene kan det prioriteres tiltak for 900.000 kroner.

 

Det blir veldig spennende å se hva vi kommer frem til! Jeg gleder meg til å høre alle innspillene om hvordan vi kan satse mer, og om hva nesoddskolen skal være i årene fremover.

 

Det viktigste er at vi har en skole som gir alle like muligheter til å lykkes med det de vil i livet. At alle får oppleve læring, mestring, og et trygt skolemiljø.

 

Fra før har vi allerede bestemt oss for å satse på skolebyggene. Kommunestyret vedtok i fjor å utrede en ny skolestruktur på Nesodden. Det var et felles vedtak som alle partier var med på. Administrasjonen jobber med den utredningen. I år vedtok vi også å bevilge en halv million kroner til en arkitektkonkurranse som skal gi en visuell fremstilling av hvordan dette kan bli. Det er også satt av over 400 millioner kroner til investering på skole, og tillegg investeres det 20 millioner på Berger skole neste år.

 

Neste uke blir det enda et kommunestyremøte, det siste av året. Vi skal gjøre vedtak om et nytt eiendomsselskap, og om bølgebryter på Steilene. Men kommunestyret skal også spise middag sammen. Det er også viktig. At vi kan diskutere politikk å spise i felles lag etterpå.

 

Søndag skal jeg få med meg det jeg mener er en av de beste opplevelsene i førjulstida. Selvhugget juletre og grøt i gapahuk på Hasle gård.

 

Ønsker alle sammen riktig god helg!

 

 

 

Hilsen

Truls Wickholm

Ordfører Nesodden kommune