Rydd en strand

Bli med - rydd en strand på Nesodden

Utfordringen med plast i ulike former som fyller havet, har fått et økende fokus de siste par årene.  Plast forsvinner ikke, men brytes bare ned til mindre og mindre biter, og vi erkjenner nå at den økende mengden plast på avveie, er i ferd med å bli den største trusselen etter klimautfordringene.

En del av løsningen på denne utfordringen er internasjonale avtaler og samarbeid for å hindre plastforsøplingen.

 

Samtidig er vi avhengig av at det gjøres en innsats helt lokalt. På en strand rett ved der du bor.

 

Klikk for stort bildestrandrydding på nesodden 2018

Rydd en strand!

Strandryddedagen

I 2018 finner Strandryddedagen sted lørdag 5. mai og er en del av strandryddeuken 30. april – 6. mai, men du og venner/familie/forening kan godt velge en annen dag. Bli med på å gjøre det trivelig for alle og få rene, sikre strender for mennesker og dyr!.

Strandryddedagen er en nasjonal miljødugnad i regi av Hold Norge Rent der flere tusen frivillige rydder strender, øyer, holmer og havbunnen langs kysten så vel som langs bekker, elver og innsjøer i innlandet.

Hvilken nytte er det i å rydde en strand?

Klikk for stort bildeMerk sekken godt! Kysten vår fungerer som en stor lense, der plast samler seg for en kortere eller lengre periode.
Plast males opp til mindre plast, og noe skylles ut igjen. Rydder vi strender og viker jevnlig, er dette den mest effektive måten å fjerne plast som har havnet i sjøen på.

Indre Oslofjord har ikke de samme mengdene plastsøppel som kystområder på Vestlandet eller Nord-Norge. Indre Oslofjord er ganske lukket, og de mengdene søppel som driver inn fra andre land, eller fra fiskeflåten er begrenset. Vi er imidlertid mange mennesker som bor ved denne lukkede fjorden, og det meste av plasten vi finner er lokal.

Mye er smått, og er i ferd med å bli mikroplast, det vil si plastbiter mindre enn 5 mm. Jo mindre plasten blir, jo farligere er den for miljøet, og jo vanskeligere er det å fjerne den. Det er kanskje den innsatsen man gjør når man sitter på kne på stranda og plukker de minste bitene som er den aller viktigste, selv om det bare fyller bunnen på en søppelsekk.

Den store strandryddedagen er i år lørdag 5 mai, men rydding av kyst kan selvsagt skje når som helst. Størst effekt får det om strendene ryddes jevnlig, utover hele sesongen.

Hver dag kan bli en ryddedag!

Alle kan bidra!

Alle kan bidra med å plukke søppel - familier, venner, kollegaer, nabolag, idrettslag, velforeninger, dykkerklubber, bedrifter, barnehager, skoler, speidere, miljøorganisasjoner, friluftslivet, fiskere m.fl.

Registrering av hva du finner, hjelper å stoppe framtidig søppel

Klikk for stort bildeq-tips små deler Små Q-tips deler Vi anbefaler alle å registrere ryddeaksjonene på https://holdnorgerent.no/ryddeportalen/.


Det viktigste er å rydde, men registrerer du det dere plukker opp på ryddeportalen, er du med å bidra med viktige data for å stoppe kildene til marin forsøpling.


De gode nyhetene er jo at dette faktisk monner. Et eksempel er at Q-tipspinner av plast, som vi finner hundrevis av på strendene, nå blir erstattet med papp av alle de store butikkjedene, og flere endringer er på vei.

 

Ren Nesoddkyst er knyttet til Kystlotteriet.

Det vil si at når du fyller en sekk med søppel fra strendene (den trenger faktisk ikke å være full) er du med i trekningen av flotte opplevelsesbaserte premier. Samtidig får vi en oversikt over hvor mange som rydder. Plastsekken fra Kystlotteriet sikrer at det er lett å skille marint søppel fra vanlig søppel.

Hent sekk, plukk søppel og vinn premier - Les mer på Kystlotteriets hjemmeside.

Felles dugnad

Ren Nesodkyst er en felles dugnad for rydding av Nesoddkysten. Initiativtakere er  Nesodden kajakklubb, Nesodden avdeling av Norsk Ornitologisk forening og Marinreparatørene, men alle som deltar har likt eierskap til aksjonen. Nesodden kommune bidrar med henting av avfallsekkene, og formidling av lodd. Marinreparatørene er sekretariat for Ren Nesoddkyst.

Hvor henter jeg sekker på Nesodden?


 

Klikk for stort bilde Hentesteder på Nesodden

Du kan hente sekker, sekkebånd og lodd på følgende steder:
 

Resepsjonen på Tangenten, Kiwi på Flaskebekk, Kiwi på Kirkekrysset, Joker på Fjellstrand og Spar på Fagerstrand.
 

Ryddeutstyret er gratis, og du velger selv hvor mange sekker du trenger. Sørg for å få med deg like mange lodd og kobbertråder til å lukke sekkene med (VIKTIG) som sekker, og ta med brosjyren "Ryddeveilederen".

 

NB! Ny forsyning med sekker er levert på hentestedene tirsdag 24. april.

 

Klikk for stort bilde Innleveringspunkter Kontakt ved henting

Ved levering på hentesteder sendes mail til: rennesoddkyst@nesodden.kommune.no

Fulle sekker kan plasseres på en av flere hentesteder på Nesodden.
 

  • Tangenten: pumpestasjon ved parkeringsplass
  • Oksval: på vegg nederst på øvre parkeringsplass
  • Torget: på tre ved parkeringsplassen ved Kiwi.
  • Alvern brygge: ved pumpehuset på parkeringsplass.
  • Fjellstrand: på vegg ved Joker.
  • Fagerstrand brygge: på vegg på pumpehus.
  • Tømming stativ foran inngang Skoklefall ungdomshus.
Fortell om ryddeinnsatsen på sosiale medier

Klikk for stort bilde Det er lov å skryte uhemmet av ryddeinnsatsen, særlig i sosiale medier. Det fører til at flere vil være med, og det er morsomt å se at vi er en del av en stor og voksende gruppe. Om du merker innlegg med #rennesoddkyst kan vi også se andre som rydder på Nesodden.
Er du ekstra ivrig på å tagge må du gjerne også tilføye #kystlotteriet og #holdnorgerent.

 

De ekstra interesserte kan melde seg inn i Facebookgruppa "2 minutters strandrydding Norge - se hva jeg fant!”, der man kan legge ut bilder av hva man finner, og dele erfaringer med andre interesserte.


God rydding!

Foreløpig registrerte aksjoner på Nesodden:
Lenker

 

Intern lenke:

Plastforsøpling og marin forsøpling av plast - Informasjonsside her på Nesodden kommunes hjemmeside.

 

Klikk for stort bilde

Fant du det du lette etter?