Steilene et spennende Friområde

 Nå er de kommunale friluftsområdene på Steilene mer innbydende enn noen gang. Det skjer forbedringer hvert år, til glede for de besøkende. Mange års arbeid har gitt resultater.

 

Har du ikke vært der? Gjør noe med det!

Fritt fram for alle!Storsteilene med den karakeristiske ringmuren fra krigens dager. - Klikk for stort bilde Kari Hansson

Steilene er fem øyer utenfor Alværn. På tre av dem var det livlig oljevirksomhet til slutten av 1960-tallet.

 

Nå er de for lengst åpne for friluftsaktiviteter, og alle er velkomne. Om sommeren går det skyssbåt til Persteilene hver dag fra Alværn. Landsteilene er øya nærmest land. Derfra kan du gå tørrskodd over til Persteilene, for den gamle brua er revet og sundet er fylt igjen.
Storsteilene og Fyrsteilene er derimot bare tilgjengelige for de som har egen båt.


Fyrsteilene tilhører Staten og hører ikke med til det kommunale friområdet, men Oslofjordens friluftsråd disponerer en av de gamle fyrvokterboligene til overnatting som et ledd i Kystledprosjektet.

 

Se www.oslofjordens.friluftsrad.no.

 

Importhavn for petroleum

En gang var Steilene landets viktigste importhavn for petroleum, først og fremst til hovedstaden og østlandsområdet.


Da oljeselskapet Esso nedla virksomheten der, ble området kjøpt for å legges ut som friområde. Alle oljetankene og røranleggene ble fjernet. Bare noen steinfundamenter er tilbake, men på Storsteilene står fortsatt den tjukke ringmuren i betong. Den ble satt opp under krigen rundt en av tankene som
beskyttelse.

 

Restaurering av bygningene

Det har tatt mange år å rydde det som i dag er grøntområder og strender, og flere av bygningene er restaurert og pusset opp. Det var et helt lite samfunn på Steilene og inne i bukta på Alværn med boliger, skole og postkontor. Arbeiderne bodde trangt i arbeiderboliger, de få funksjonærene noe romsligere. Finest bodde bestyreren. En av perlene i dag er sveitserhuset på Persteilene hvor han bodde. Det er restaurert slik det så ut for omkring hundre år siden. Innvendig er det bare gjort nødvendige installasjoner av kjøkken og bad. Også den romslige hagen er bevart. Gjerdet rundt er ikke for å holde besøkende borte i dag, men er beholdt bare for å vise hvordan det engang var. De verneverdig bygningene og miljøet representerer en viktig del av norsk oljehistorie.

 

Brukersamarbeid

Steilene er et friluftsområde for allmennheten, men de gamle bygningene er utgangspunkt for organiserte aktiviteter, som skal bidra til et levende område. Og det er livlig på Steilene hele sommerhalvåret. En langsiktig avtale regulerer ansvar, plikter og bruksrett til bygninger og brygger mellom Nesodden kommune, Stiftelsen Landsteilene, Nesodden Seilforening og Uteskolene i Nesodden.

 

Stiftelsen Landsteilene er engasjert i restaurering av skuter og gamle trebåter. Stiftelsen disponerer bebyggelsen nærmest land, "Tapperiet" på Landsteilene. Medlemmene har klart å bevare mesteparten av den gamle brygga og har anlagt en liten havn for sin virksomhet.

 

På Persteilene har Nesodden Seilforening klubbhus i "Storegården". Den har navnet etter den høye bygningen som brant ned vinteren 2001 og som tidligere hadde vært arbeiderbolig. Seilforeningen har båthavn for sine medlemmer og driver seiltrening  i sommerhalvåret. Hundrevis av barn og unge har lært seiling og sjøvett der ute. Seilforeningen har også ansvaret for gjestehavna, og i "Storegården" har de enkel kaféservering i helgene.

 

Hver eneste skoledag kommer barnehager og skoleelever på besøk, og Uteskolen har en fast lærerstab som kjenner livet i fjæra og på land ut og inn. Med base i bygningene "Borgen" og "Sjøboden" lærer ungene sjøvett, de får studere levende fisk og sjødyr, og ikke minst lærer de navnet på alle sjøfuglene de får se. De som er heldige, finner også fossiler, for Steilene er noen millioner år gammel havbunn.

 

I den store teglsteinsbygningen lå blant annet bøkkerverkstedet. Der kan du se fotografier og gjenstander fra den tiden Østlandske Petroleumscompagnie, og senere Esso, drev anlegget.

 

La Knerten være i fred!

Nord for Storsteilene ligger øya Knerten. Den er ikke tilgjengelig for noen mennesker, fordi den er fredet hele året. Den er et unikt fuglereservat.

 

Osloområdets fineste friluftsområde

Steilene er et offentlig friområde, åpent for alle. I 1997 ble det kåret til det fineste friluftsområdet i Oslo og Akershus. Det har ikke tapt seg etter det. Det legges ned mye arbeid i sommerhalvåret for å holde området innbydende og tilrettelegge for at folk kan komme og nyte den vakre naturen og det stemningsfulle miljøet. Hekkene rundt den gamle bestyrerboligen er trimmet, plenene er innbydende, og det er satt opp nye søppelkasser. Rundt på området står grillbenker, som alle kan benytte. I teglsteinsbygningen, ved siden av bøkkerverkstedet er det både toaletter og dusjer.

 

Det er satt opp informasjonstavler ved de enkelte bygningene. Her kan du lese om hva som foregikk tidligere og om dagens bruk. Alt er lagt til rette for at folk skal finne fram. Det er bare å gå på oppdagelsesferd rundt på øyene. De som virkelig har oppdaget Steilene som rekreasjonssted, har funnet seg sine spesielle idyller hvor de slår seg ned. Nå blomstrer syrinen, og blomsterduften er ekstra intens ute på øyene.

 

Telting

Det er lov å slå opp telt inntil to netter. Sletta på Landsteilene er et greit sted å slå opp teltet. Ute på Storsteilene er det også fint å slå leir, hvis du har båt.

Sist endret 26.08.2014