Om Maria Veronica Solem

"En akvarell må tenkes i ti år og lages i løpet av ti minutter."

Japansk ordtak

 

"Bilder er så mangt. Det er tanker, følelser, et blikk, en tone, et ord, et sted, et kjærtegn eller tiden beskrevet i et øyeblikk.

Jeg har arbeidet med bilder siden jeg var barn. Det har vært min måte å utrykke meg på, en lang reise i bilder. Det være seg visuelle reiser ut i verden eller inn i skogen, vandringer inn i musikken, litteraturen, filosofien og annen kultur som omgir oss. Man blir påvirket av alt, til og med ingenting er en del av altet. Mine bilder har i alle tider vært uten noe, bare skjønnhet, ensomhet og faktisk kjærlighet til dette intet. Mine landskaper er vel et speil av meg, eller et speil av den verden jeg våknet til som ung pike- en utopi av tom skjønnhet med et lite rødt poeng... tanken!

Vi lever i en visuell verden for tiden. Det er enorme inntrykk som hvert menneske opplever hver dag gjennom TV, film, video og reklame. Vi er mettet fra morgen til kveld med bilder. Bilder som seiler i stor hastighet forbi netthinden. Hvor mye husker vi? På en måte er billedkunsten det eneste visuelle bilde vi kan stoppe opp og se i ro og mak uten at det forsvinner med alt det andre. Derfor er den viktig i dagens samfunn, og ikke minst for barna.

På Nesodden har jeg gjennom flere prosjekter arbeidet med barn og kunst. Det har vært spontane akvarellstunt i vårsolen i samarbeid med Kulturisten. Det har vært store prosjekter hvor jeg sammen med elever har bygget opp kunstverk fra A til Å. Jeg så det viktig i tiden vi lever i å la barna/ungdommer oppleve oppbyggingen av et kunstverk fra bunnen av. Slik fikk de lære litt om komposisjon, materialbruk, entusiasmen, gleden og håndverket ved å lage noe ordentlig som er blitt brukt som utsmykninger i skolen. Jeg var dirigenten og barna orkesteret. Jeg hadde til disposisjon et fantastisk orkester."

Tekst: Maria Veronica Solem