Kulturprisen 2014 ble delt på to kunstnere, Filip Sande og Vibeke Lunel

Klikk for stort bilde

Filip Sande, komponist og musiker

Filip Sande er født i Trondheim i 1970 og har vært bosatt på Nesodden siden 1998.

Han er utdannet klassisk komponist fra Norges Musikkhøyskole.

Filip har skrevet veldig mange verk for forskjellige besetninger, deriblant 8 symfonier, en opera og en rekke kammermusikk- og vokalverk. Han komponerer nå på sin 9. symfoni.

Filip er i tillegg multiinstrumentalist på hele 5 instrumenter som han opptrer med i rekke ulike sammenhenger og som lærer i. Har har dessuten bakgrunn fra forskjellige rockeband, noe som har medført i at han også skriver en god del låter og sangtekster i tillegg til de bredt anlagte klassiske verkene.

 

Blant hans viktigste oppdrag finner vi operaen «Fjeldfuglen» med tekst/libretto av Henrik Ibsen som var bestilt av- og hadde urpremiere i 2009 med «Grusomhetens Teater».

«Fjeldfuglen» har siden vært vist i flere land rundt om i verden i tillegg til på Operaen i Bjørvika. I 2015 blir operaen satt opp som gjestespill i Gøteborg.

 

Filip har også skrevet musikk for et barneteater i Warszawa i Polen ("Garmanns verden" med Teatr Baj) som han ble tildelt to internasjonale priser for.

 

I tillegg har han komponert musikk for kulturskolene i Oslo og Frogn.

 

Juryens begrunnelse:

Kulturprisen tildeles Filip Sande som gjennom sin virksomhet som komponist, musiker og musikkpedagog har skapt en rekke anerkjente musikkverk. I tillegg har han tilført et stort antall barn og unge på Nesodden kunnskap og forsterket evne til musikkopplevelser.

Vi gratulerer!

 

Kommentar fra Filip Sande:

-Å bli tildelt Nesodden Kommunes kulturpris har definitivt vært både en glede, ære og gitt et kraftig "dytt" for videre inspirasjon og arbeide som kunstner. Man føler seg både lagt merke til og verdsatt, og prisen har for meg tydeliggjort at også mitt virke som musikkpedagog og musiker og en "musikalsk altmuligmann" har vært av betydning all den tiden jeg har vært bosatt på Nesodden.

 

Jeg skal heller ikke legge skjul på at jeg håper prisen også kan bidra til flere oppdrag som komponist, da det absolutt er vanskelig både å leve av- og å bli fremført, et nært samarbeid med de mange sangere, musikere og kor i lokalsamfunnet, amatører som profesjonelle, har jo alltid vært et kjært ønske for meg. Å skrive et verk til åpningen av Kulturisten er jo et gledelig eksempel på det, og det frister både til gjentagelse og lignende oppdrag.

 

 

Vibeke Lunel, billedkunstner

Klikk for stort bilde

Vibeke Lunel (født 1970) er utdannet ved Universitetet i Oslo og Westerdals School of Arts, Communication and Technology. Vibeke har også etterutdanning i kunstpedagogikk fra Rudolf Steinerhøyskolen.

 

Undervisning, idéutvikling og kreativt prosessarbeid har vært Vibekes viktigste agenda siden hun startet å undervise på Vika Kunstskole i 2004. Vibeke var daglig leder på Vika Kunstskole i perioden  2004-2007. Fra 2011 har Vibeke jobbet som kunst- og håndverkslærer på Fjellstrand skole i Nesodden kommune.

 

Klikk for stort bilde Privat (Vibeke Lunel)

Vibekes ønske er å sette fokus på hva barn evner å oppnå i et kreativt rom hvor mulighetene er lagt til rette, og skape en arena hvor barn og unge kan utvikle og eksponere sitt visuelle potensial. Vibeke ønsker å skape et miljø på Nesodden for barn og ungdom som vil uttrykke seg kreativt. Hennes mål er å synligjøre barns kunstneriske produkter ved å skape prosjekter, utstillinger og møtepunkter for de yngste i kunstnerkommunen.

 

På Fjellstrand skole var Vibeke i 2013 lederen for SKRIK-JUNIOR som i utgangspunktet skulle være et avsluttende skoleprosjekt for 7.klasse i forbindelse med Edvard Munchs 150 års jubileum. Utstillingen ble så god at den ble eksponert videre på Nesoddparken, i Tangenten og endte opp som egen sommerutstilling på Det internasjonale Barnekunstmuseet i 2014.  Vibeke er dessuten skaperen og læreren bak installasjonen VERDENS STØRSTE BALL, som er et interaktivt kunstprosjekt for barn som handler om å binde alle mennesker sammen i en superlang tråd. Ballen var en stor attraksjon både under Kulturisten her på Nesodden, og på Barnas verdensdager i Oslo i samarbeid med Rikskonsertene. Ballen veier snart 70 kilo! Vibeke holder til på Nesoddparken kunst- og kulturnæringssenter, hvor hun i tillegg til eget arbeid holder malekurs og workshops både for barn og voksne.

 

Juryens begrunnelse:

Kulturprisen tildeles Vibeke Lunel som gjennom en årrekke har utvist enestående kreativitet i forhold til å formidle estetiske verdier til barn og unge. Gjennom sine egendefinerte pedagogiske prinsipper har hun evnet til å åpne ukjente rom, som har bidratt til å gi unge sinn nye opplevelser.

Vi gratulerer!

 

Klikk for stort bilde Privat (Vibeke Lunel) Kommentar fra Vibeke Lunel:

«Jeg ble veldig glad for Kulturprisen! Stolt og takknemlig for at mitt arbeid ble lagt merke til. På Nesodden er det utrolig mange dyktige folk og spennende kulturprosjekter, så det er veldig hyggelig at Nesodden kommune velger å støtte akkurat meg.


Å få kulturprisen og Nesodden kommunes støtte betyr mye for mitt fremtidige arbeid, som til nå har vært drevet frem på idealistisk basis. Jeg ønsker å kunne bygge opp en større logistikk rundt mine prosjekter, og da kommer en slik pris godt med».

 

Klikk for stort bilde