Sikkerhet i hjemmet - hva kan du selv passe på?

på nettstedet Sikkerhverdag.no  finner du hvordan du enkelt kan forebygge uhell hjemme hos deg selv. Her finner du også tips til hvordan du kan bli bedre rustet til å takle litt større kriser og hendelser.

Tørrkoking på komfyr

Svært mange branntilløp skyldes at gryta ble glemt på komfyren. Gå aldri fra komfyren uten at alle platene er skrudd av, og grytene dratt til side. Det finnes komfyrvakter som varsler hvis temperaturen blir for høy. Et branntilløp kommer aldri når du planlegger det...

 

Sjekk sikringsskapet og EL-anlegget

DSB anbefaler at en elektroinstallatør foretar ettersyn av elanlegg i boliger hvert 10 år. Varme sikringer eller svidd lukt i sikringsskapet er aldri noen god sovemedisin. Sørg for at alle skrusikringer strammes til minst en gang hvert år. Har du sikringer på loftet er det viktig å kontrollere og etterdra disse også årlig. Alt for mange branner starter her.
Vasker du tøy om natta, er det ikke sikkert du våkner tidsnok hvis noe går galt med vaskemaskinen. Hvorfor ikke sette opp en røykvarsler på vaskerommet?
Vær også oppmerksom på utstrakt bruk av skjøteledninger –mange branner starter her.

 

 

Overdekking av elektrisk utstyr

Visste du at alle elektriske apparater utvikler varme? Ikke legg duk over TVen, eller tørk klær på panelovnen. Pass også på at gardiner ikke henger over en panelovn. Hva med løse lamper på barnerom? Har du downlights? På grunn av den høye temperaturen disse kan utvikle, bør du sjekke om det er endringer i farge rundt lampene. Bruk kun anbefalte lyskilder.

 

Elektriske arbeider

Selv om alle kan kjøpe elektrisk materiell beregnet på fast montasje i butikken, er det kun elektroinstallatør som har lov til åinstallere fast utstyr som tilkobles uten ledning og støpsel. Visse, enkle koblinger som taklamper, lampettbrytere og støpsler kan du gjøre selv, se www.dsb.no for en oversikt.

 

Røykvarsler

Sørg for å skifte batterier en gang i året. Sjekk hver måned at den gir signal. Det skal være minst en varsler i hver boenhet, men flere varslere er både fornuftig, og imange tilfeller nødvendig, pga. stengte dører og naturlig oppdeling av boligen. Alle bør kunne høre en brannalarm. Røykvarsler bør monteres i alle soverom, noe som er ekstra viktig hvis det røykes der. Sitter du og har en spesiell plass du røyker, er det lurt å montere en ekstra varsler der.

 

Bruk av åpen ild

Spesielt i den mørke årstiden får mange ødelagt hjemmet sitt pga. lys med åpen flamme. Forlat aldri rommet med brennende lys, og unngå bruk av brennbare “lysmansjetter”. Ildsteder som ovner og peiser må vedlikeholdes. Det skal være ubrennbart materiale min. 30 cm ut fra ildstedet, både på sidene og gulvet. Ikke bruk engangsgrill på terrassegulvet eller bordet.

 

Rømningsveier

Har du tenkt gjennom hva som kan skje, og hvordan en evakuering skal foregå hvis f.eks. trappa står i brann? Ta med familien på en "sikkerhetsrunde" og snakk sammen om hva som kan skje, og hvordan dere skal oppføre dere da, og hvor / hvordan dere evakuerer. Brannstige og branntau bør testes, slik at alle er fortrolige med disse. Rømningsveier for hybler på loft og i kjeller må også vurderes. Kravene til disse finner du bla. på www.dsb.no

 

Slukkeutstyr

Sørg for at det finnes manuelt brannslukningsutstyr i hver boenhet, og at alle vet hvor det er, og hvordan det brukes. Rask slukking kan redde hjemmet ditt.

 

Kilde: www.dsb.no: Brosjyre: Ditt hjem - ditt ansvar

 

Nettsted: dbs. no - Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap.

Publisert av Marianne Rand-Hendriksen/ rev. MMB. Sist endret 31.07.2015
  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
  • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert
vennligst vent...

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
Fant du det du lette etter?
Login for redigering