Sikkerhet i hjemmet - hva kan du selv passe på?

Tørrkoking på komfyr
Svært mange branntilløp skyldes at gryta ble glemt på komfyren. Gå aldri fra komfyren uten at alle platene er skrudd av, og grytene dratt til side. Det finnes komfyrvakter som varsler hvis temperaturen blir for høy. Et branntilløp kommer aldri når du planlegger det...

Sjekk sikringsskapet og EL-anlegget
DSB anbefaler at en elektroinstallatør foretar ettersyn av elanlegg i boliger hvert 10 år. Varme sikringer eller svidd lukt i sikringsskapet er aldri noen god sovemedisin. Sørg for at alle skrusikringer strammes til minst en gang hvert år. Har du sikringer på loftet er det viktig å kontrollere og etterdra disse også årlig. Alt for mange branner starter her.
Vasker du tøy om natta, er det ikke sikkert du våkner tidsnok hvis noe går galt med vaskemaskinen. Hvorfor ikke sette opp en røykvarsler på vaskerommet?
Vær også oppmerksom på utstrakt bruk av skjøteledninger –mange branner starter her.

Overdekking av elektrisk utstyr
Visste du at alle elektriske apparater utvikler varme? Ikke legg duk over TVen, eller tørk klær på panelovnen. Pass også på at gardiner ikke henger over en panelovn. Hva med løse lamper på barnerom? Har du downlights? På grunn av den høye temperaturen disse kan utvikle, bør du sjekke om det er endringer i farge rundt lampene. Bruk kun anbefalte lyskilder.

Elektriske arbeider
Selv om alle kan kjøpe elektrisk materiell beregnet på fast montasje i butikken, er det kun elektroinstallatør som har lov til åinstallere fast utstyr som tilkobles uten ledning og støpsel. Visse, enkle koblinger som taklamper, lampettbrytere og støpsler kan du gjøre selv, se www.dsb.no for en oversikt.

Røykvarsler
Sørg for å skifte batterier en gang i året. Sjekk hver måned at den gir signal. Det skal være minst en varsler i hver boenhet, men flere varslere er både fornuftig, og imange tilfeller nødvendig, pga. stengte dører og naturlig oppdeling av boligen. Alle bør kunne høre en brannalarm. Røykvarsler bør monteres i alle soverom, noe som er ekstra viktig hvis det røykes der. Sitter du og har en spesiell plass du røyker, er det lurt å montere en ekstra varsler der.

Bruk av åpen ild
Spesielt i den mørke årstiden får mange ødelagt hjemmet sitt pga. lys med åpen flamme. Forlat aldri rommet med brennende lys, og unngå bruk av brennbare “lysmansjetter”. Ildsteder som ovner og peiser må vedlikeholdes. Det skal være ubrennbart materiale min. 30 cm ut fra ildstedet, både på sidene og gulvet. Ikke bruk engangsgrill på terrassegulvet eller bordet.

Rømningsveier
Har du tenkt gjennom hva som kan skje, og hvordan en evakuering skal foregå hvis f.eks. trappa står i brann? Ta med familien på en "sikkerhetsrunde" og snakk sammen om hva som kan skje, og hvordan dere skal oppføre dere da, og hvor / hvordan dere evakuerer. Brannstige og branntau bør testes, slik at alle er fortrolige med disse. Rømningsveier for hybler på loft og i kjeller må også vurderes. Kravene til disse finner du bla. på www.dsb.no

Slukkeutstyr
Sørg for at det finnes manuelt brannslukningsutstyr i hver boenhet, og at alle vet hvor det er, og hvordan det brukes. Rask slukking kan redde hjemmet ditt.

Kilde: www.dsb.no: Ditt hjem - ditt ansvar

Publisert av Marianne Rand-Hendriksen. Sist endret 23.05.2011
padlock